Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Hamilelik, bir kadının yaşayabileceği en mucizevi ve heyecan dolu süreçlerden bir tanesidir. Erkekteki sperm hücresinin, kadınının yumurta hücresini döllemesi ve embriyonik döneme girerek rahime yerleşmesi ile başlayan sürece gebelik adı veriliyor. Kimi gebelikler cinsel ilişki yoluyla doğal bir süreç içerisinde oluşurken, kimileri ise yardımcı üreme teknikleri sayesinde meydana gelir.
Yeni bir can dünyaya getirecek olmak, (özellikle de istenen gebelikler için)oldukça mutlu edici bir şeydir. Bu serüvenin her safhasında gerek fiziksel gerekse de psikolojik açıdan pek çok değişim yaşanıyor. Kadın bedeni artık tümüyle, anne olmaya hazırlanıyor. Sürecin ağır veya hafif geçmesi ise tamamen kişinin metabolik yapısına göre değişkenlik gösteriyor.
Peki gebelik döneminde vücutta meydana gelen fizyolojik veya psikolojik değişimler nelerdir? Bu dönemi daha rahat geçirmek için neler yapılabilir? Yazımızın içeriğinde, bu soruların cevabına yönelik çeşitli bilgi ve görselleri bulabilir, konuya ilişkin uzman videolarına ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.
Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Adet Gecikmesi
Gebelik döneminin en bilinen ve bariz belirtisi beklenen adet tarihinde yaşanan gecikmedir. Hatta adet gecikmesinden yaklaşık 10 gün sonra hem kanda hem de idrarda yapılan tahliller, gebeliği doğrular nitelikte olmaya başlar. Hamilelik döneminde yumurtlama işlemi durur ve vücut var olan embriyonun gelişimine programlanır. Bu nedenle regl dönemi doğum sonrasına kadar askıya alınır.
Mide Bulantısı
İlginizi Çekebilir: Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
Özellikle sabah saatlerinde artış gösteren mide bulantısı, gebeliğin ilk üç aylık döneminde (il trimester) daha yoğun bir şekilde yaşanır ve çoğu zaman bulantıya kusma ve bazen de baş dönmesi eşlik edebilir. Bunun nedeni tam olarak belirlenmemiş olsa da hormonların ani değişiminden kaynaklı olduğu düşünülüyor.
Memelerde Acıma ve Hassasiyet Oluşması
Anneliğe hazırlanan kadın vücudu, dalgalanan hormonlar nedeniyle pek çok değişime uğrar. Bunlardan biri de memelerde oluşan renk koyulaşması, ağrı ve şişliktir. Özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde bu belirti sıklıkla gözlenir.
Yorgun ve Halsiz Hissetme
Hamilelik döneminde yükselen progesteron hormonu, kişinin uykuya meyilli, halsiz, yorgun ve tükenmiş hissetmesine yol açabilir. Üstelik bu belirti de tıpkı diğer semptomlar gibi gebeliğin ilk trimesterında yaşanıyor ve bitiyor olsa da, son 3 aylık dönemde yeniden açığa çıkabilir.
İdrara Sık Çıkma
Fetusu taşımak için büyüyen ve genişleyen rahim, bir süre sonra mesaneye baskı yaparak idrar sıklığını arttırabilir. Aynı zamanda gebelik boyunca vücutta olan hareketlilik böbreklere de yansıyarak, idrar gelmesini sıklaştırır. Bu da en sık son 3 aylık süreçte yaşanır.
Yemek Yeme İsteğinde Artış Yaşanması
Halk arasında aşerme olarak tabir edilen durumdur. Bazı yiyeceklere karşı özellikle istek duyulması ile gelişir. Hatta bazı gebe kadınların, yiyecek olmayan şeyleri de aşerdiği, kokusuna karşı hassasiyet geliştirdiği görülür. (Toprak, kil, macun gibi..)
Ruh Hali Değişiklikleri
Gebeliğe uyum sağlamaya çalışan vücut ilk 3 aylık dönemde bir adaptasyon sürecinden geçer. Bu süreçte ise hormonlar çok hızlı bir değişime uğrayarak aniden yükselir. İşte bu nedenle; gebe kadınlarda, ağlama krizi, öfke patlamaları, agresif veya depresif olma, mutluyken hüzünlenme gibi bir takım psikolojik iniş çıkışlar olması gayet beklenen bir bulgudur.
Hamilelik Dönemini Rahat Geçirmek İçin Neler Yapılabilir?
Bu keyif dolu, ancak bir o kadar da zorlu yolculukta, daha rahat ve sağlıklı hissetmeniz için yapabileceğiniz bir takım şeyler de mevcut elbette! Peki bunlardan bazıları nelermiş, bir bakalım..
- Kilo alımına en baştan itibaren dikkat etmelisiniz. Halk arasında yaygın olan ”iki canlısın çok yemen lazım” inanışına çok da itibar etmeyin. Aşırı kilo almanız ve karbonhidrat ya da şeker ağırlıklı beslenmeniz, diyabet, tansiyon, kalp gibi kronik hastalıkları da beraberinde getirebilir veya doğumu zorlaştırabilir. Bu nedenle yeterli, dengeli, az az, sık sık olacak şekilde ve çok yönlü beslenmeye özen gösterin.
- Bulantı önleyici tarzda beslenmeyi deneyin. Örneğin sabahları ilk uyandığınızda birkaç adet çubuk kıraker ve bir yeşil elmanın yarısı midenizi bastıracak, bulantınızı hafifletecektir.
- Uzun saatler boyu hareketsiz kalmaktan kaçınmalısınız. Hamilelik sürecinde, kan dolaşımı normalden daha yavaş olabilir. Dolayısıyla sürekli hareketsiz kalmak, dolaşım bozukluğu riskini arttırarak hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehlikeye atabilir.
- Sigara ve alkolden kesinlikle uzak durmalı, hatta mümkünse sigara içilen ortamlara bile girilmemelidir. Bebeğinizin kalp ve akciğer başta olmak üzere, iç organlarının zarar görmemesi için bu konuya gereken önem verilmelidir.
- Hekiminize danışmak koşuluyla; yüzme ve yürüyüş gibi egzersizlerden yararlanın. Ayrıca günde en az 2,5 litre su tüketmeyi ve sık sık ayaklarınızı askıda bırakmayacak şekilde uzanıp dinlenmeyi de ihmal etmeyin.
Yorumlar