Ruh Sağlığı Yerinde Olan İnsanların 7 Özelliği!

Ruh sağlığı, hiç şüphesiz ki en az beden sağlığı kadar önemli bir faktör. Hayatımızı idame ettirmede, beşeri ilişkilerimizi sürdürmede, öz güven kazanımlarında, aile ve iş yaşantısındaki krizlerin yönetimi gibi pek çok konuda etkisi oldukça büyük! Hatta uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda, kişilerin psikolojisi sağlıklı ise, bunun fizyolojiye de olumlu etkilerde bulunarak yaşam süresini uzatabileceği söyleniyor. (İlginizi Çekebilir: Öz Güveni Düşüren 4 Alışkanlık!)

Günlük yaşam koşullarının getirmiş olduğu stres, olumsuz yaşam olayları, travmalar, geçmişten gelen yaralar, yetiştiğimiz aile gibi faktörler bizim bugünkü psikolojik sağlığımızı oluşturuyor. Son dönemde herkes psikolojisinin iyi olmadığını söylüyor. Peki gerçekten öyle mi?

Ruh sağlığı yerinde olan insanların 7 Özelliği!

Bu yazımızda sizlere psikolojik açıdan ”iyi” kabul edilebilecek insanların, hangi özelliklere sahip olduğuna ilişkin detaylı bilgiler aktarıyor olacağız. Konu ile ilgili görsellere yazımız boyunca ulaşabilir, uzman videolarına ise son bölümde göz atabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

Ruh Sağlığı Yerinde Olan İnsanların Özellikleri!

Özür Dilemeyi Sorun Etmezler

ozur

Eskilerin de deyimiyle biliriz ki; özür dilemek erdemdir. Yapılan hatanın farkına varmanın, tekrar etmeyeceğinin ve karşımızdaki kişinin gönlünü almanın en sade ve safiyane yoludur. Ancak psikolojik açıdan iyi olmayan kimseler, her daim kendi haklılıklarına inanırlar. Dolayısıyla hatalarını kabul etmezler ve özür dilemekten de kaçınırlar.

Oysa ruh sağlığı yerinde olan insanlar, kendilerinin de insani hatalar yapabileceğinin farkındadırlar ve bu durumu bir ego savaşına dönüştürmek yerine, beşeri ilişkilerine özen göstermeyi seçerler. Yani yapılan hatayı telafi etmek onlar için esastır.

Geri Adım Atmayı Bilirler

geriadim

Özür dilemeye paralel olarak; ruh sağlığı yerinde olan bireyler, verdikleri fikrin veya bulundukları hamlenin analizini yaparak, gerektiğinde geri adım atmaktan gocunmazlar. Çünkü onlar, hayatta herşeyi dört dörtlük yapamayacaklarının bilincindedirler. Haklı olmaktan çok, mutlu olmanın tadına varmayı tercih ederler.

Bir konuda yanlış düşündüklerini veya herhangi bir mevzu ile ilgili yanıldıklarını anladıklarında bununla ilgili diretmek yerine öz eleştiri yaparlar. Böylece hayat ve insani ilişkiler çok daha kolay bir hal alacaktır.

İkinci Olmayı Dert Etmezler

ikinciol

Ruh sağlığı yerinde olan kişilerin çoğu zaman öz güvenleri de yüksektir. Dolayısıyla kendilerinin ve yapabileceklerinin farkındadırlar. Bu sayede, onların herhangi bir platformda ikinci derecede nitelendirilmesi halinde, inançları gölgelenmez ve motivasyonları düşmez.

Onlar zaten kendileriyle ve yaşamla barışık oldukları için, bulundukları konumu değiştirmeye değil, yapabileceklerinin en iyisini yaparak, güzelleştirmeye odaklanırlar.

Komik Hatalarına Gülmeyi Bilirler

komikhata

Ruh sağlığı iyi dediğimiz insanların, kendileriyle barışık olduğunun altını az önce çizmiştik. Dolayısıyla bazen kırdıkları bir pota veya yanlış verdikleri bir cevaba ya da herhangi bir başarısızlığa gülerek kendileriyle dalga geçebilirler. Bu özellikleri ayrıca onlara güçlü ve dik bir duruş kazandıracaktır.

Onlar herşeyi en mükemmel haliyle yapma kaygısı gütmezler. Bazen saçmalıyabileceklerini kabul eder, yanlışlarına göz kırpar ve yola devam ederler.

Doğru Yerde Pes Etmeyi Becerebilirler

pesetmek

Ruh sağlığı yerinde olan bireylerin gösterdiği tutum ve davranışlardan biri ise azimli oldukları kadar, çekilmeyi bilecek kadar da olgun olmalarıdır. Çaba göstermekten, çalışmaktan, emek vermekten ve mücadele etmekten asla vazgeçmezler. Fakat yolun neresinde durup, neresinde geri dönmeleri gerektiğinin de bilincindedirler.

Böylesi bir yaklaşım onların hem azmeden hem de gereksiz hırslardan uzak kalmayı başarabilen bir kişilik yapısına sahip olduklarının göstergesidir. Her alanda başarılı olmayı değil iyi olmayı sağlayabilecek bir özelliktir.

Yanlış Seçimlerinin Sorumluluğunu Alırlar

sorumluluk

Psikolojik sağlamlığı iyi olan insanlar, hayattaki seçimlerinin sebep ve sonuç ilişkilerini kavrarlar. Yaptıkları hatalı tercihlerde ise hemen çevrelerini suçlamak ve sorumluluğu başkalarının üzerine atmak yerine, bunu kendileri kabullenirler.

Atacakları adımlarda hür iradelerinin olduğuna ve doğabilecek üzücü sonuçlara da yine kendilerinin katlanması gerektiğine inanırlar.

Travmatik Bile Olsa Geçmişleriyle Barışabilirler

gecmislebaris

Geçmişte yaşanan yıkıcı olaylar, edinilen üzücü deneyimler ve/veya çocukluk yaraları, bizlerin bugünkü ruh sağlığının temelini oluşturuyor. Hatta öyle ki; psikolojimizin düzgün ve sağlıklı olmasını istiyorsak, öncelikle kendimizi, ebeveynlerimizi ve yakın çevremizi affetmekle işe başlamak gerekiyor.

O ya da bu şekilde geçmişinden kaçmayan, aksine onunla yüzleşebilen ve her şeyi kabullenip, azat edebilen bireyler, hayatlarında tertemiz bir sayfa açabiliyor. Aslında bu da onların mental açıdan daha sağlıklı, hafiflemiş ve özgür hissetmelerinin ilk koşulu olarak görülüyor.

Ruh Sağlığı Yerinde Olan İnsanların Özellikleri İle İlgili Video

İlginizi Çekebilir:Rüyada Ölmüş Birini Görmek Ne Anlama Gelir?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

portakal çiçeği karnavalı
Nisanda Adana’da: Portakal Çiçeği Karnavalı!
pazartesi sendromu nasıl atlatılır?
Pazartesi Sendromu Nedir? Nasıl Baş Edilir?
Kapalı Alan Korkusu Nasıl Yenilir?
Kapalı Alan Korkusu (Klostrofobi) Nasıl Yenilir?
Rüyada Evlendiğini Görmek Ne Anlama Gelir?
Rüyada Evlendiğini Görmek Ne Anlama Gelir?
Okul korkusu ile nasıl baş edilir?
Okul Korkusu Nedir?
rüyada eski sevgiliyi görmek ne anlama gelir
Rüyada Eski Sevgiliyi Görmek Ne Anlama Gelir?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgi Köprüsü | © 2024 | Tüm hakları saklıdır.