Pazartesi Sendromu Nedir? Nasıl Baş Edilir?
- Pazartesi Sendromu Nedir? Nasıl Baş Edilir?
- Pazartesi Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
- Pazartesi Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
- Pazartesi Sendromu Nasıl Atlatılır?
- Pazartesi Sendromu İle İlgili Video
Pazartesi sendromu, geçmişten günümüze dek çoğu kişiyi etkisi altına almaya devam ediyor. Klinik bir bulgusu olmayan, ancak ruhsal sıkıntıya neden olan, bir duygu durum bozukluğundan söz ediyoruz. Altında yatan pek çok neden olsa da genellikle; çalışan kişilerin, iş hayatının getirdiği sorumluluklardan ve stresten kaçınma davranışı gösterdikleri, hafta sonu tatilinin ardından, işe adapte olmakta güçlük çektikleri bir sendrom çeşididir diyebiliriz.
Her ne kadar tıp dünyası bunu bir hastalık olarak kabul etmiyor olsa da, aslında kişiyi rahatsız eden ve hayat standardını düşüren bir durum olduğunu söylemek mümkündür. Çeşitli belirtilerle seyreden ve şiddeti kişiden kişiye göre değişkenlik gösteren bu duruma karşı, yapılabilecekler de mevcuttur elbette..!
Peki hangi durumda pazartesi günü sendromundan söz edilebilir, nedenleri ve yapılabilecek şeyler nelerdir? Yazımız boyunca tüm bu soruların cevaplarını bulabilir, yazımızın son bölümünde ise uzman videolarına ulaşabilirsiniz.
Pazartesi Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
- Tatil boyunca gezilmiş, eğlenilmiş ve sevdiklerinizle birlikte çeşitli etkinlikler yapmışsınızdır. Şimdi bu güzel ortamdan çıkıp, yoğun, yorucu ve belki de stres yüklü iş temposuna girecek olmak kaygı verici olabilir.
- Hafta sonu tatilinde planlamadığınız, ani gelişen bazı etmenler nedeniyle, yeteri kadar dinlenememiş ve deşarj olamamışsınızdır. Bu da geçtiğimiz haftanın yorgunluğunun yeni haftaya taşınması demektir ve istenmeyen bir durumdur.
- O hafta sizi bekleyen sorumluluklara henüz mental açıdan hazır değilsinizdir. Bu da, haftanın başlamasıyla birlikte, ruh halinizde olumsuz yönde değişimlerin yaşanmasına yol açabilir.
- İşinizi yeterince sevmiyor ve zoraki yapıyor olabilirsiniz. İşte bu durumda özellikle hafta sonu tatilinden sonra, çok da benimsemediğiniz bir ortama yeniden girecek olmak, motivasyonunuzu düşürebilir.
- İş yerinde yaşanan sorunlar, pazartesi sendromunu tetikleyen başka bir etmendir ve ayaklarınızın geri geri gitmesinin önemli sebeplerinden bir tanesidir.
Pazartesi Sendromunun Belirtileri Nelerdir?
- Bu durum çoğu zaman depresyon ile karıştırılabilir. Ancak depresyondan en önemli ve belirleyici olan farkı; kronik olmaması ve haftanın ilerleyen günlerinde, kişinin ruh halinin iyileşmesidir.
- Pazar günü akşam saatlerinden itibaren kişiyi etkisi altına almaya başlayan ve pazartesi sabahı tamamı ile pik yapan düşük motivasyon, en tipik belirtisidir.
- Kişi kendisini mutsuz, isteksiz ve tükenmiş hissedebilir. Buna paralel olarak yataktan yorgun ve enerjisi düşük bir şekilde kalkar.
- Sendrom yaşayan kişinin, yüz ifadesi gergin, huzursuz ve kaygılı olabilir. Bu durum beşeri ilişkilerine de yansır.
- Tatilin ardından yatma-kalkma dengesinin bozulmuş olması nedeniyle, yeterince uyunamaması ve uykusuzluğun getirdiği keyifsizlik görülür.
- Yeni haftaya başlamak istememe nedeniyle yaşanan konsantrasyon eksikliği ve dikkat dağınıklığı gibi semptomlara sıklıkla rastlanır. Bu da kişinin gününü planlarken güçlük çekmesine neden olabilir.
- Tüm bu psikolojik belirtilerin yanı sıra, bazı insanlar pazartesi sendromunu çok şiddetli bir şekilde yaşadığı için, fizyolojik bulguların ortaya çıkması da olasıdır. Bunlar; baş ağrısı, mide bulantısı, çarpıntı ve nefes darlığı, kan basıncında artış ve kaslarda gerilme şeklinde sıralanabilir.
Pazartesi Sendromu Nasıl Atlatılır?
- Güne başlarken çeşitli olumlama cümleleri ile kendinizi motive etmeye çalışın! Ayrıca sevdiğiniz ve neşeli bir şarkının, sabahın ilk saatlerinde size eşlik etmesine izin verin!
İlginizi Çekebilir: Olumlama Cümleleri Nelerdir?
- Hafta sonu tatiliniz boyunca gece geç saatlere kadar oturdunuz ve tatilin tadını çıkardınız. Ancak pazartesi günü erken kalkmak zorunda olduğunuzu bilmek sizi mutsuz ediyor. Uykusuzluğun psikoloji üzerinde ciddi anlamda negatif etkileri olduğunu da düşünürsek; pazar akşamı erken yatmaya özen gösterin. Böylece pazartesi sendromu, uykusuzluk nedeniyle daha da tetiklenmeyecektir.
- Hafta sonu tatilinde beyninizi ve midenizi yoracak gıdalardan uzak kalmaya çalışın! Aksi takdirde odaklanma güçlüğü yaşamanız, kendinizi yorgun, bitkin ve halsiz hissetmeniz kaçınılmaz olacaktır!
- Düzenli egzersiz programları uygulamak, kısa ama oksijeni bol ve tempolu yürüyüşler yapmak, ılık bir duş alarak günü noktalamak, kişinin ruh halini olumlu açıdan etkileyerek motive olmasını sağlar.
- Eğer pazartesi sendromu yaşamanızın nedeni, iş yerinizdeki problemler ise; bu konuya kalıcı bir çözüm getirmeye çalışın. (İşveren ile konuşmak veya departman değişikliği gibi…)
- Yeni hafta ve yapılacak tonlarca iş sizi bekliyor! Bu düşünce zihninizi işgal ettiği için de pazartesi sendromunuz tetikleniyor. O halde daha planlı ilerlemeye ne dersiniz? Cuma gününden, gelecek haftanın programını yaparak, kendinizi bir nebze olsun rahatlatmayı denemelisiniz.
Yorumlar