Karadeniz’in İncisi Amasra’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
- Karadeniz’in İncisi Amasra’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
- Tarihte Amasra
- Amasra'da Nerelere Gidilir?
- Arkeoloji Müzesi
- Amasra Kalesi
- Amasra Feneri
- Kuşkayası Yol Anıtı
- 15.Gürcüoluk Mağarası
- Cenova Şatosu
- Kemere Köprüsü
- Göldere Şelalesi
- Fatih Camii
- Çekiciler Çarşısı
- Ahatlar Tabiat Parkı
- Tavşan Adası
- Amasra Plajları
- Amasra’ nın Meşhur Yiyecekleri
- Amasra'dan Neler Alınır?
- Amasra'da Gezilecek Yerler İle İlgili Video
Amasra; 3000 yıllık tarihe sahip olan Batı Karadeniz’in ve Bartın’ın şirin ilçelerinden biridir. Bakir koyları, tertemiz ve az dalgalı denizi, yemyeşil doğası, dünyaca ünlü kumsalları ve doğal güzellikleriyle bölgenin incisi konumunda olup; hafta sonu gezilerinin en ideal rotalarının başında gelmektedir. Üstelik bayram tatilinizi değerlendirmek için de muhteşem bir tercihtir. (İlginizi Çekebilir: Bayramda Gezilecek Yerler!)
1942 yılından itibaren taşıdığı “Türkiye’ nin ilk turizm beldesi” olma özelliğinin yanı sıra, “ev pansiyonculuğu” nun Türkiye’de ilk başladığı yer olma ünvanı da bu ilçemize aittir.“Günbatımı Manzarası” çok meşhur olan bu özel ilçemizde, en güzel günbatımı manzarası “Küçük Liman” mevkiinden izlenmekte olup; Yarımada ile Boztepe Adası’nın arasından muhteşem bir görüntü ziyaretçileri mest etmeye yetecektir.
Tarihte Amasra
Rivayet olunur ki; 1460 yılında Amasra’ ya sefer düzenlediği zaman bugünkü “Bakacak Mevkii” ne gelen Padişah Fatih Sultan Mehmet, şehrin güzelliği karşısında yanındaki Lala’ sına dönerek, ”Lala, lala!, Çeşm-i Cihan (Dünya’ nın Göz Bebeği) bu mu ola” der ve kaleye haber gönderir : ”Bu kadar güzel bir yere zarar vererek almak istemem, kalenin anahtarını bana getiriniz”. Bu diyalog sonrası, Amasra Kalesi’nin Komutanı anahtarı Padişah Fatih Sultan Mehmet’ in bulunduğu yere getirir ve böylece güzelim şehir savaşmadan teslim alınmış olur.
“Çeşm-i Cihan: Dünya’ nın Göz Bebeği” olarak nitelendirilen Amasra, sırtını dayadığı yemyeşil ormanların maviyle buluştuğu noktadan seyrine doyum olmayan doğal güzellikleri, tarih kokan sokakları, el değmemiş koyları, birbirinden güzel plajları, balık ağırlıklı mutfak kültürüyle büyüleyerek, yerli ve yabancı tüm ziyaretçilerine huzur bulacakları harika bir atmosfer vaat etmektedir.
Amasra’da Nerelere Gidilir?
Arkeoloji Müzesi
2 tanesi Arkeoloji Salonu ve 2 tanesi Etnografya Salonu olmak üzere dört adet sergi salonundan oluşan tek katlı bir binadan ibaret olan Arkeoloji Müzesi’ nde, ilçe ve çevresinde yapılan kazılarda elde edilen Helenistik, Roma, Doğu Roma, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait olan çeşitli cins ve sayıda paha biçilemez değerde objeler sergilenmektedir. Zengin bir koleksiyona sahip olan Arkeoloji Müzesi’ nde ayrıca gümüş süs eşyaları, yöresel giysiler, el yazması Kur’an – ı Kerim gibi eserler de yer almaktadır.
Amasra Kalesi
İlçenin simgesel yapılarından birisi olan ve Boztepe Kemeri isimli antik bir köprüyle ilçeye bağlanan Amasra Kalesi, mimari bir şaheser olarak değerlendirilmektedir. Kaleiçi semtinde yer alan ve Sormagir Kalesi olarak da tanınan, 8 farklı burcu ve belirli yerlere yerleştirilen Cenova Armaları, kartal, öküzbaşı, eros, medusa, gibi figürlerin yer aldığı taşlarla bezeli Amasra Kalesi; mimarisinin yanı sıra ziyaretçilerine enfes liman manzaralarını izleme olanağı da sunmaktadır.
Amasra Feneri
1863 yılında yapılmış olan ve 10 saniye arayla 20 deniz mili uzaktan denizcilere selam veren Fener, Boztepe semtinde yer almakta olup; ilçenin en güzel seyir teraslarından biri olma özelliğini taşımaktadır.Ziyaretçilerine 77 metre yüksekten Tavşan Adası’ nın ve Amasra’ nın meşhur “Günbatımı Manzarası” nın keyfini yaşatan Fener; eskiden gaz yakılarak aydınlatılırken, günümüzde ise elektrikle çalışıyormuş.
Kuşkayası Yol Anıtı
M.S. 41–54 yılları arasında Bitinya ve Pontus Valisi Gaius Julius Aquila’nın emriyle yapılan ve Amasra’ya 4 km uzaklıktaki dinlenme yeri niteliğindeki Kuşkayası Yol Anıtı; Anadolu’ da tek anıt olma özelliğini taşımaktadır. Kuşkayası Yol Anıtı, kayalara oyulmuş hakimiyeti sembolize eden bir kartal figürü, başsız bir heykel ve iki kitabeden ibaret olup; günümüze kadar korunmuştur.
15.Gürcüoluk Mağarası
Yıl boyunca çok sayıda yerli ve yabancı turistin akınına uğrayan, şehir merkezine 10 km. kadar mesafede, Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Gürcüoluk Mağarası; 170 metre uzunluk ve 15 metre genişliğe sahip tek galeriden ibarettir.
Girişin ücretsiz olduğu Gürcüoluk Mağarası, binlerce yılda şekillenmiş olan damla taşlar, sarkıtlar, sütunlar, dikitler ve travertenleri ile büyüleyici bir görüntü oluşturmaktadır. Mağara içindeki özellikle “Gürcü Gelin” olarak adlandırılan büyük sarkıtlar, çekeceğiniz harika fotoğraflar ile anılarınızı her daim canlı tutacaktır.
Cenova Şatosu
Amasra Kalesi’ nin iç kale olarak bilinen yerinde Cenova Ailesi tarafından saray (şato) haline getirilen yapının en önemli özelliği; yapının girişinde yer alan, günümüze kadar zarar görmeden gelmeyi başarmış ve üzerinde vaktiyle Amasra’ ya egemen olmuş ailelerin armalarının yer aldığı muhteşem güzellikteki taş bloglardır.
Kemere Köprüsü
Amasra merkezine 3 km. uzaklıkta, Cevizlik Vadisi mevkiinde konumlanan ve Amasra’ nın Roma döneminden kalan en önemli tarihi eserlerinin başında gelen Kemere Köprüsü; Roma dönemi süslemeleri ve Roma-Pontus Savaşı’nda yedi askerin mızrak savaşı yaptıklarını tasvir eden kabartmaları ile büyüleyici etkiye sahiptir.
Göldere Şelalesi
İlçe merkezine 32 km. mesafede bulunan Göldere Şelalesi, yemyeşil ağaçların arasından buz gibi akan suyu, suyun ahenkli sesi ve sunduğu görsel şölen ile ziyaretçilerini kendisine hayran bırakmaktadır.
Fatih Camii
9.yüzyılda Bizans Kilisesi olarak inşa edilmiş olan Fatih Camii, 1460 yılında Amasra’ nın Fatih Sultan Mehmet tarafından fethi sonrasında camiye dönüştürülmüş olup; döneminin tüm mimari özelliklerini taşımakla birlikte, camiye çevrildikten sonra yapılan değişikliklerle Osmanlı mimarisinin de gözlemlendiği önemli bir tarihi yapı haline gelmiştir.
Çekiciler Çarşısı
Ahşap oymacılığı süsleme sanatı olan Çekicilik, 17.yüzyıldan beri bölgede önemli bir el sanatı olup, ilçe merkezindeki yöreye özgü el emeği, göz nuru hediyelik eşyaların satıldığı tarihi çarşıya da adını vermiştir. Çekiciler Çarşısı’ nda, yöreye özgü “tel kırma” ürünler ve Amasra’ da yetişen ıhlamur, şimşir, dişbudak, ceviz, kiraz ve kızılağaç gibi ağaçların el tezgahlarında işlenmesi ve oyulması suretiyle imal edilen baharatlık, tuzluk, nihale, tepsi, peçetelik, resimlik, çerez takımları, isimlik, anahtarlık gibi pek çok çeşit nadide ürün satılmaktadır.
Ahatlar Tabiat Parkı
Ahatlar Köyü’ nde yer alan ve 2011 yılında “Tabiat Parkı” olarak tescil edilen “Ahatlar Tabiat Parkı”; eşsiz doğanın manzara seyir noktaları, yürüyüş yolları, olta balıkçılığı ve yüzme imkanları ile tam bir dinlence alanıdır.
Tavşan Adası
Doğal güzellikleri kadar adada yaşayan tavşanları ile de meşhur olan Tavşan Adası, ilçenin kara ile bağlantısı olmayan tek noktası olarak da bilinmektedir. Tavşan Adası’ nda Cenevizliler döneminden kalma Bizans Kilisesi, Manastır gibi tarihi kalıntıların yanı sıra, eski zamanlarda çeşitli hastalıklara şifa olduğuna inanılan kaya kavuğu mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelir. Belirli zamanlarda düzenlenen tekne turları ile adanın keyfini çıkartabilirsiniz.
Amasra Plajları
İnce ve altın sarısı renkli kumlarla, en yoğun yaz günlerinde bile güneşlenebileceğiniz, özellikle yaz aylarında müthiş kalabalık olan Amasra Plajlarında, yüzme keyfinin yanı sıra çeşitli su sporları yaparak eğlenebileceğiniz, kano ve yelken gibi aktiviteleri deneyebileceğiniz işletmeler de hizmet vermektedir. Bu şirin ilçede Karadeniz’ in muhteşem denizinde yüzme deneyimini yaşayabileceğiniz pek çok plaj bulunmaktadır. Bu plajların başlıcaları şunlardır:
- İnkumu Plajı,
- Çakraz Plajı,
- Bozköy Plajı,
- Büyük Liman Plajı,
- Küçük Liman Plajı,
- Kapısuyu Köyü Plajı,
- Akkonak Çötlük Plajı,
- Tarlaağzı Plajı,
- Karaman Koyu.
Amasra’ nın Meşhur Yiyecekleri
İlçede her mevsim, köşe başlarında yer alan seyyar midye dolma ve midye tavacı tezgahlarına rastlamanız mümkündür.
Bunun dışında yöreye özgü bitkilerle hazırlanan çok özel bir tada sahip olan “Amasra Salatası” ve yine sadece bu yöreye ait pişirim tarzı ile eşsiz lezzete sahip olan leziz Balıklar, Ballı Yoğurt, Çöven Ekmeği, Macun Helva, Amasra Pidesi ve yöreye ait meyve – sebzelerden üretilen “Organik Reçel” ler mutlaka tatmanız gereken lezzetlerin başlıcalarıdır.
Amasra’dan Neler Alınır?
Amasra ilçesi, “tel kırma” ve “tahta oymacılık” ile tanınmış olup; başta Çekiciler Çarşısı olmak üzere tüm hediyelik eşya satan dükkanlardan özel gümüş el işleri, desenli dokumalar, tahta oymacılık ile üretilmiş resimlikler, çerez takımları, baharatlık, peçetelik, tuzluk, şimşir kaşık, salata kasesi gibi yüzlerce çeşit eşyayı sevdiklerinize hediye veya kendinize anı olarak satın alabilirsiniz.