Atriyal Fibrilasyon (Aritmi) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Atriyal Fibrilasyon; kalp atış hızında yaşanan düzensizlikler ile seyreden bir ritim bozukluğu problemidir. Bu problemin yol açabileceği en ciddi sonuç ise kalp içerisinde olası bir pıhtılaşmadır. Pıhtı meydana gelmesi halk arasında inme olarak tabir edilen felç veya kalp yetmezliği gibi hastalıkların oluşma riskini de beraberinde getirir.

Kalpte yaşanan aritmi (ritim bozukluğu) probleminde hastaların bir kısmı herhangi bir belirti hissetmeksizin günlük yaşamını devam edebiliyorken, diğer bir kısmı ise halsizlik, çarpıntı ve nefes darlığı gibi şikayetler bildirir. Hayati tehdit unsuru olmayan bu sağlık problemi yol açabileceği diğer hastalıklar nedeniyle ciddiye alınmalı ve tedavi edilmelidir.

Atriyal Fibrilasyon (Aritmi) Nedir? Tedavisi Nasıldır?

Peki aritminin nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir? Kimler daha fazla risk altındadır? İşte bu yazımızda sizlere; tüm bu soruların cevaplarına yönelik ayrıntılı bilgileri aktarıyor olacağız. Konuya ilişkin görsellere yazımızın devamında, uzman videolarına ise son bölümünde ulaşabilirsiniz, keyifli okumalar dileriz.

Atriyal Fibrilasyon (Aritmi) Nedenleri Nelerdir?

Sağlıklı bir biçimde çalışan kalpte; üst kısım ve karıncık bölümlerinde eş zamanlı ve ritmik kasılmalar oluşur. Ancak aritmi olan bir insanda bu düzen bozulur ve ritmik kasılmalar yerini düzensiz (hızlı) atımlara bırakır. Hastalığın kesin nedeni henüz tam olarak belirlenememiş olsa da duygusal yük ve ruhsal stresin uzun süreli olması halinde; kalbe yanlış elektriksel akım gittiği ve atriyal fibrilasyon meydana geliği düşünülür. Ancak bir hastalığı doğru teşhis ve tedavi edebilmek için öncelikle altında yatan nedeni saptamak önemlidir.

İlginizi Çekebilir: Depresyon Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Öyleyse bu nedenlerden bazıları neler olabilir, bir bakalım…

Atriyal Fibrilasyon (Aritmi) Nedir? Tedavisi Nasıldır?

  • Yüksek tansiyon (kontrol altına alınamayan hipertansiyon hastalığı)
  • Önceden geçirilmiş kalp rahatsızlıkları ve/veya kalp yetmezliği teşhisi almış olmak
  • Mitral kapakla ilgili problemler
  • Kalp kaslarında ve/veya kalp duvarında kalınlaşma olması
  • Kalp ile ilgili cerrahi operasyon geçirmiş olmak
  • Doğuştan var olan kalp anomalileri
  • Tiroit ile ilgili sorunlar
  • Kalp zarında iltihaplanma olarak sıralanabilir.

Ayrıca tüm bu sağlık sorunlarının haricinde; kullanılan bir takım soğuk algınlığı ilaçları, buruna uygulanan nazal sprey veya damlalar ve vücudun uzun süre susuz kalmasına bağlı olarak gelişen dehidrasyon durumu da, bazı vakalarda atriyal fibrilasyona sebebiyet verebilir.

Atriyal Fibrilasyon (Aritmi) Belirtileri Nelerdir?

Atriyal fibrilasyonun en sık karşılaşılan belirtisi; hastaların ”göğsümde kuş çırpınıyor gibi” diyerek tarif ettiği çarpıntı şikayetidir. Ancak belirtiler kişiden kişiye göre değişkenlik gösterdiği gibi, aynı kişide, farklı zamanlarda, farklı farklı belirtiler de ortaya çıkabilir. Öyleyse bunların neler olabileceğine bir göz atalım…

atf3

  • Hafif bir aktivite sonrası bile kısa süre içerisinde yorgun hissetmek,
  • Nefes daralması, hava açlığı ve solunum düzensizliği gibi şikayetlerin varlığı
  • Göğüs bölgesinde ağrı, dolgunluk, ağırlık, yanma, batma ve hassasiyet tariflemek
  • Vücutta genel bir denge kaybı, sersemlik ve baş dönmesi olarak sıralanabilir.

Atriyal fibrilasyon elbette her yaş grubundan hastada görülebilme ihtimali olan bir sağlık problemidir. Ancak bazı kişiler, normale oranla daha fazla risk altınadır. Bu risk gruplarına ise şu şekilde örnek vermemiz mümkündür;

  1. Şeker hastalığı olanlar (Diyabetik bireyler)
  2. Uyku apnesi öyküsü olanlar veya hastalığın hala süregeliyor olması
  3. Pulmoner emboli adı verilen akciğere pıhtı atması gibi bir sağlık sorunu yaşayan hastalar
  4. Astım ve koah gibi kronik solunum yolu hastalığı olanlar
  5. Vücut kitle indeksi normalin aşırı derecede üzerinde olup obezite sınırına giren bireyler atriyal fibrilasyon açısından daha sıkı bir takiple değerlendirilmelidir.

atf5

Atriyal Fibrilasyon (Aritmi) Tedavisi Nasıldır?

Öncelikle yapılması gereken hastanın öyküsünü ve şikeyetlerini dinlemek, fiziki muayeneyi gerçekleştirmek ve ardından teşhis koyabilmek adına çeşitli tetkiklerin yapılmasını sağlamaktır. Hekiminize başvurduğunuz takdirde sizden; EKG, EKO, çeşitli kan ve idrar tahlilleri, gerekli görülmesi halinde ise 24 saatlik cihaz (holter) ölçümü isteyecektir.

Teşhis konmasının ardından hastanın özel durumu, kullandığı ilaçlar, yaş faktörü, varsa alerjik durumu gibi etkenler de göz önünde bulundurularak, kişiye özgü tedavi seçenekleri değerlendirilir. Tedavideki ana hedef; hastanın şikayetlerini en aza indirgeyip, daha konforlu bir yaşam sürdürmesini sağlamak ve aynı zamanda oluşabilecek komplikasyonlara karşı koruyucu çapta önlemler almaktır.

Atriyal Fibrilasyonu olan hastaya çoğunlukla; digoksin, kalsiyum kanal blokerlerı ve beta blokerler içeren ilaç tedavileri uygulanır. Doktorunuz size ilacı nasıl ve ne şekilde kullanacağınızı tarif edecektir. İlaç dışında uygulanabilecek diğer yöntemler ise; cerrahi girişim, katater veya kalp pili takılması şeklinde olabilir. Ancak çoğu hasta grubunun ilaç tedavisine olumlu yanıt verdiği de gözlenmiştir.

Atriyal Fibrilasyon (Aritmi) Nedir İle İlgili Video

İlginizi Çekebilir:Düztabanlık Nedir? Tedavisi Nasıldır?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Ertesi Gün Hapı Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?
Ertesi Gün Hapı Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?
pazartesi sendromu nasıl atlatılır?
Pazartesi Sendromu Nedir? Nasıl Baş Edilir?
mide bulantısına ne iyi gelir?
Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
Sırt Ağrısı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Sırt Ağrısı Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Klima Çarpması Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri!
Klima Çarpması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgi Köprüsü | © 2024 | Tüm hakları saklıdır.

Mehmet Babul