Elbasan Tava Tarifi (Videolu)

“Elbasan Tava” yemeği; içine konulan malzemeler az çok değişiklik gösterse de, yurdumuzun dört bir yanında severek tüketilen bir yemek olarak, Türk Mutfağı’nda klasikler arasında yer almaktadır. Türk Mutfağı” nda “Elbasan Tava” olarak adlandırılan bu lezzetli yemek, Arnavutluk’ ta “Yoğurt Tavası” veya “Yoğurtlu Et” olarak bilinmektedir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Arnavutluk’tan örnek alınan el basan tava yemeği, özel lezzeti ve şık sunumuyla “Osmanlı Saray Mutfağı” nın önemli lezzetlerinden biri haline gelmiştir. Günümüzde de, hem evlerimizde özel yemek masalarının baştacı, hem de esnaf lokantaları başta olmak üzere geleneksel mutfak kültürü sunumu yapan restoranların en saygın yemeklerinin ilk sırasında yer almaktadır.

Elbasan Tava Nasıl Yapılır (Videolu)

Klasik reçeteye göre kuzu eti ile hazırlanan elbasan tava, arzuya göre dana eti veya tavuk eti kullanılarak da yapılabilmektedir. Yine klasik tariflerde içerisinde kuru soğan dışında herhangi bir sebze yer almazken; damak tadına göre havuç, patates, bezelye gibi sebzeler ilave edilerek de hazırlandığını görmekteyiz. İster klasik reçeteye göre, isterse de damak zevkinize göre hazırlansın, el basan tavanın yemek kültürümüzde çok önemli bir yeri olduğu tartışmasız bir gerçektir.

Biz de bu yazımızda size, hem aile sofralarında hem de özel günlerde ve davetlerde gururla sunabileceğiniz “El basan Tava” adlı yemeğin yapılışını ve püf noktalarını anlatacağız.

Elbasan Tava Tarifi ( 4 kişilik)

elbas2

Malzemeler:

  • 800 gr. Kuzu Kol veya But Eti
  • 1 Adet Kuru Soğan
  • 2 Diş Sarımsak
  • 2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz.

Sos İçin Malzemeler:

  • 2 Su Bardağı Süzme Yoğurt
  • 3 Adet Yumurta
  • ½ Su Bardağı Un
  • ¼ Çay Bardağı Zeytinyağı
  • ½ Çay kaşığı Karabiber
  • 1 Çay Bardağı Et Suyu (pişirdiğimiz etin suyu)

elbas3

Elbasan Tava Yapılışı

  • Elbasan Tava için öncelikle ön hazırlıklarımızı yapalım. Bir adet kuru soğanı soyup, yemeklik olarak doğrayalım. Aynı şekilde sarımsakları da soyup çok ince olarak kıyalım ve her ikisini de ayrı kaplarda bir kenara koyalım. Kuzu parça etleri de dört parçaya bölelim. Su ısıtıcıda da 1-2 litre kadar su ısıtalım. Şimdi yapım aşamasına geçebiliriz.

İlginizi Çekebilir: Kakaolu Muzlu Saray Sarması Tarifi

  • Orta boy bir tencerenin içerisine iki yemek kaşığı zeytinyağı koyup, ocağı orta ateşte çalıştıralım ve 5-10 saniye yağın ısınması için bekleyelim. Sonra yemeklik doğranmış soğanları yağın üzerine dökelim ve karıştıralım. Soğanların rengi dönmeye başlayınca kıyılmış sarımsakları da ekleyelim ve soğanların yanmaması için karıştırmaya devam edelim. Yaklaşık 2-3 dakika kadar kavurmak yeterli olacaktır. Soğanların sararması, ama kesinlikle karamelize kıvamına gelmemesine dikkat etmeliyiz.
  • Hazır hale gelen soğan sarımsak karışımının üzerine dört parça etimizi de dizelim ve yaklaşık olarak 30-40 saniye kadar etlerin pişmesi için bekleyelim. Sonra etlerin altını üste çevirelim. Bu pişirme kesinlikle bir mühürleme kadar olmamalı, etlerin yanlarının hafif renk değiştireceği kadar olmalıdır. İstediğimiz kıvamda pişmiş olan etlerin üzerine ısıttığımız suyu etlerin üzerini örtecek seviyeye gelene kadar dökelim ve tencerenin kapağını kapatarak etlerin kaynamasını bekleyelim.

elbas4

  • Tenceremizdeki etler kaynamaya başlayınca, ocağımızın ayarını kısık ateş seviyesine getirelim ve tekrar tencerenin kapağını kapatalım. Ancak kapağı tam olarak değil de, hafif aralık kalacak bir şekilde örtelim. Etlerimiz bu şekilde yaklaşık olarak bir buçuk saat kadar piştiğinde, bir çatal yardımı ile etlerin pişip pişmediğini kontrol edelim. Muhtemelen bu süre etlerin yumuşacık pişmesi için yeterli olacaktır. Etlerin piştiğinden emin olduktan sonra tencereye bir tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştıralım ve kapağı kapatıp, etlerin 2-3 dakika kadar daha kaynamasını bekleyelim. 2-3 dakika geçtikten sonra ocağın altını kapatalım.
  • Haşlanmış etleri bir fırın kabına aktaralım. (Fırın tepsisi seçimi size kalmış olmakla beraber, bu malzemeler için kare borcam tepsinin ideal ölçüde olduğunu söyleyebilirim.) Tepsiye koyduğumuz etleri parçalara ayıralım. Ancak parçalar çok küçük olmamalıdır, bir parçanın iki veya üçe ayrılması normal olacaktır. Ayrıca, yağlı et yemiyorsanız, etin yağlarını ayırabilirsiniz.

elbas5

  • Şimdi sosumuzu yapmaya başlayabiliriz. Bunun için çukur bir kabın içerisine süzme yoğurdu ve yumurtaları koyup çırpıcı ile çırpalım. Daha sonra bu karışıma un, zeytinyağı ve karabiberi de ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Sonra tenceredeki et suyunun üstünden yağlı kısımları kaşıkla bir bardağa alalım ve et suyu ilavesi ile bardağı dolduralım. Bu et suyunu yavaş yavaş ve karıştırarak sosumuza ilave edelim. Yoğurdun kesilmemesi için karıştırmaya özen göstermeliyiz.
  • Hazır olan sosumuzu tepsideki etlerin üzerine dökerek, etlerin üzerini tamamiyle kaplayalım. Sosun çok bol olması pişince yumuşak bir kaplama olmasını sağlayacaktır.
  • Fırını önceden 180 derecede ısıtalım ve yeterince ısınmış olan fırının en alt rafına tepsimizi yerleştirerek kapağını kapatalım. Yaklaşık 25 dakika pişirelim. Üstü altın sarısından kahverengiye doğru dönerken fırını kapatalım ve tepsiyi fırından çıkartalım.
  • Yemeğimizi 3-4 dakika dinlendirdikten sonra dört porsiyona bölerek servis yapabilirsiniz. Deneyeceklere afiyet olsun.

elbas6

Elbasan Tava’ nın Püf Noktaları

  • Et seçimi yemeğinizin lezzetinde etkili olacaktır. Yemeğin lezzetini tam olarak alabilmek için kuzu kol veya but tercih edilmelidir. Kemiksiz et kullanabileceğiniz gibi, kemikli eti de kullanabilirsiniz, ancak et haşlandıktan sonra kemiklerini ayıklayarak tepsiye dizmeniz koşuluyla.
  • Etin başlangıçta yüksek ateşte kavrulması, suyunu salarak daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlayacaktır. Ancak, kesinlikle bu kavurma eylemi, mühürleme kadar uzun süreli olmamalıdır.
  • Etlerin üzerindeki yağı ayıklamadan pişirirsek, doğal yağı olan leziz bir yemek elde ederiz. Ancak yağlarını sevmiyorsanız, tepsiye dizmeden yağları ayırabilirsiniz.
  • Sos (terbiye) hazırlarken, yoğurt ve yumurtayı iyice çırpmamız yemeğin üst tabakasının pürüzsüz ve kremamsı, yumuşak bir kıvamda pişmesini sağlayacaktır.
  • Sos (terbiye) hazırlarken yoğurdun kesilmemesi için, yoğurtlu karışıma et suyunu yavaş yavaş ve karıştırarak dikkatle karıştırmalıyız. Bu aşamada sosumuzun kıvamı boza kıvamından biraz daha sıvı olmalıdır. Verilen ölçülerde gerekirse buna göre ayarlama yapabilirsiniz.

Elbasan Tava’ nın Servis Önerisi

Arzuya göre bulgur veya şehriye pilavı ile de servis edilmesi mümkün olsa da; bizim tercihimiz pirinç pilavı ile sunum yapılmasıdır. Ayrıca, güzel hazırlanmış patates püresi de lezzeti tamamlayıcı ve dengeleyici olacaktır. Özenle hazırlanmış bir salata tabağı da yemeğinizin yanında servis için diğer bir alternatif olabilir.

Elbasan Tava Tarifi İle İlgili Video

İlginizi Çekebilir:Kasım Ayı Balıkları Hangileridir? Faydaları ve Pişirme Teknikleri!
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

iç pilavlı ve kestaneli hindi tarifi
Bir Yılbaşı Klasiği: İç Pilavlı ve Kestaneli Hindi Tarifi (Videolu)
Dalyan Köfte Tarifi (videolu)
Bir Köfte Klasiği: Dalyan Köfte Tarifi (Videolu)
kasım ayı balıkları
Kasım Ayı Balıkları Hangileridir? Faydaları ve Pişirme Teknikleri!
kakaolu muzlu saray sarması tarifi
Kakaolu Muzlu Saray Sarması Tarifi (Videolu)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgi Köprüsü | © 2024 | Tüm hakları saklıdır.

Mehmet Babul