Genetik Miraslar: Babadan Geçen Kalıtsal Özellikler!
- Genetik Miraslar: Babadan Geçen Kalıtsal Özellikler!
- Genetik Miras: Babadan Geçen Özellikler Nelerdir?
- Cinsiyet
- Boy
- Mental Sağlık Problemleri
- Diş Yapısı
- Yağ Oluşumu
- Genetik Miraslar: Babadan Geçen Özellikler İle İlgili Video
Genetik miraslar oldukça etkili, bilimsel ve bir o kadar da karmaşıktır aslında! Bizi biz yapan faktörler arasında her ne kadar yetişme tarzımız, sosyal ilişkilerimiz ve yaşadığımız çevre etkili olsa da, genlerin payını da yabana atmayalım. Genler, kişilik özelliklerimizden tutun da, fiziki özelliklerimize kadar pek çok konuda belirleyici olabiliyor.
İlginizi Çekebilir: Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Peki ya anneden mi daha çok gen alıyoruz, yoksa babadan mı? Aslında bu sorunun net bir cevabı yok, çünkü gen aktarımı, her iki ebeveynden alınan kodlarla gerçekleşiyor. Aslında daha açık söyleyecek olursak; bazı özelliklerimiz tamamen ortak, bazıları tümüyle babadan, bir kısmı ise bütünüyle anneden alınıyor.
O halde gen aktarımı yoluyla babamızdan aldığımız özellikler nelerdir, bir bakalım. İşte bu yazımızda sizlere bununla ilgili bazı bilgiler aktarıyor olacağız. Konuya ilişkin görsellere yazımızın devamında, uzman videolarına ise son bölümünde ulaşabilirsiniz.
Genetik Miras: Babadan Geçen Özellikler Nelerdir?
Cinsiyet
Evet yanlış okumadınız, biyolojik cinsiyetimiz babamızdan gelen kromozoma bağlı! Özellikle eski çağlarda ve feodal düzende erkek çocuğuna verilen önem, soy devamı açısından büyüktü. O zamanlar bu bilimsel gerçeklik tam olarak bilinmediği için çocuğun cinsiyetinin anneye bağlı olduğu düşünülür ve kadın, erkek çocuğu doğurmamakla suçlanırdı.
İşte buyrun size çocuğun cinsiyetinin direkt olarak babaya bağlı olduğu gerçeği. Cinsel birleşme esnasında erkekten gelen spermin içeriğinde bulunan kromozlar eğer X ise kız çocuğu, Y ise erkek çocuğu dünyaya geliyor. Dolayısıyla cinsiyet, yalnızca babadan aktarılan genetik kombinasyonlar ile açıklanabiliyor.
Boy
Yapılan araştırmalar sonucu bir çocuğun boyunun belirlenmesinde ortalama olarak 700 farklı kalıtsal değişkenin rol oynadığı ortaya konuluyor. Bu noktada ise babadan aktarılan genlerin çocuğun boy uzunluğunda daha fazla etkin olduğu söyleniyor.
Elbette bu her zaman babanın bizzat kendisiyle ilgili değil, baba tarafından akrabalar (hala, amca, dede gibi) ile alakalı da olabiliyor. Ancak sonuç olarak çocuğun boyunda annenin genetik kodları çok daha az belirleyici faktördür diyebiliriz. Tabi şunu da belirtelim ki; her ne kadar gen aktarımı önem arz ediyor olsa da, o genleri açığa çıkarmak için yapılabilecekler de göz ardı edilmemeli! Örneğin; doğru beslenme ve egzersiz gibi..
Mental Sağlık Problemleri
Evet, genetik aktarım olumlu özellikleri olduğu kadar, olumsuz özellikleri de beraberinde getirebilen bir kavram aslında..! Genlerde yer alan kodlar, hastalıkların da ebeveynden çocuğa kalıtımsal bir biçimde geçmesine yol açabiliyor. Bunlardan bir tanesi de mental hastalıklar..
Özellikle geç yaşlarda baba olan kişiler, yaşlanmış hücre yapılarında yer alan genetik kodları çocuğuna aktarabiliyor. Belki de bu nedenle ebeveynlik yaşına dikkat edilmesi uzmanlar tarafından sıklıkla vurgulanıyor. Yaşlı babalardan doğan çocuklarda akıl hastalıklarına rastlanma riski yaklaşık %20 oranında bir artış gösteriyor.
Diş Yapısı
Yine ünlü dergilerde yayınlanan ve pek çok gen araştırmacısının bir araya gelerek ortaya koymuş olduğu sonuçlarda, diş boyutu, diş şekli ve çene yapısı tümüyle genetiktir. Bu aktarım ise yine babadan alınıyor.
Özellikle çarpık dişler veya ileri ya da geriye doğru olan çene yapısı gibi bir takım bozukluklar babanızdan veya baba tarafındaki bir akrabanızdan size miras kalmış olabilir. Bu gibi durumlarda riski bilmek ve erken yaşta müdahale etmek tedaviyi çok daha kolay bir hale getirir.
Yağ Oluşumu
Elbette sağlıklı bir vücutta da belli oranda yağ olması gerekiyor. Ancak bunun fazlası hem obeziteye hem de bir takım kronik hastalıklara (kalp, diyabet, tansiyon, kolesterol vb) davetiye çıkarabiliyor. O nedenle eğer genetik kodlarınızda vücut kitle indeksinin yüksekliği veya yağlanmada artış gibi problemler varsa, normalden daha fazla dikkatli davranmanız gerekebiliyor!
Üstelik dikkat edin, vücut yapınız çoğunlukla babanıza benziyor. Her ne kadar bazı araştırmalar iskelet sisteminin annenin babasından (yani dededen) miras kaldığını gösteriyor olsa da, kilo ve yağlanma şekliniz genel olarak babanızla eşleşiyor. Özellikle beyaz yağ adı verilen çeşidi, vücuttaki yağı sentezliyor ve kalori olarak depolanmasına neden oluyor.
Yazımızın genelinden de anlaşılacağı üzere; genetik mirasların yadsınamayacağı bir gerçek! Bizler ebeveynlerimizden aktarılan kodlarla hem psikolojik hem de biyolojik alt yapımızı oluşturuyoruz. Sonrasında ise çevresel etmenler ve kişisel farkındalıklar sayesinde bunları geliştirip dönüştürebiliyoruz.