Kakaolu Muzlu Saray Sarması Tarifi (Videolu)
- Kakaolu Muzlu Saray Sarması Tarifi (Videolu)
- Kakaolu Muzlu Saray Sarması: Yöresel Saray Sarması Tarifleri
- Ege Usulü Saray Sarması
- Gaziantep Usulü Saray Sarması
- Trabzon Usulü Saray Sarması
- Kakaolu Muzlu Saray Sarması Tarifi
- Kakaolu Muzlu Saray Sarması Yapılışı
- Kakaolu Muzlu Saray Sarması Tarifi Püf Noktaları Nelerdir?
- Kakaolu Muzlu Saray Sarması Tatlısı İle İlgili Bilgiler
- Kakaolu Muzlu Saray Sarması Videosu
Kakaolu muzlu saray sarması..! Kalabalık bayram sofralarında veya sıcacık bayram ziyaretlerinde sohbetle birlikte tüketilen birbirinden lezzetli tatlılar birçoğumuzun vazgeçilmezleridir. Bayramların gözde tatlısı “baklava” olmakla birlikte; baklavanın yapılışının zahmetli ve masraflı olması kadar ağır bir tatlı olması da, son yıllarda alternatif tatlı arayışlarına sebep olmaktadır.
İşte bu nedenle biz de size bu yazımızda, hem baklava kadar eski bir geçmişe sahip ve hem de “Osmanlı Saray Mutfağı” ndan günümüze özel bir statüye sahip olan “Sultan Sarması” adıyla da bilinen “Saray Sarması” adlı geleneksel tatlımızı ( Kakao ve Muz ile çeşitlendirilmiş) nasıl hazırlayacağınızı adım adım olarak anlatacak ve bu lezzetli tatlıyı yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini de aktarıyor olacağız.
Kakaolu Muzlu Saray Sarması: Yöresel Saray Sarması Tarifleri
Ege Usulü Saray Sarması
Ege Usulü Saray Sarması, Ege Bölgesi’nin özgün lezzetleri arasında yer alan ve geleneksel tarife sadık kalınarak yapılan bir tatlı olup; iç malzemesi olarak “çam fıstığı” kullanılması ayırıcı özelliğidir. Ayrıca geleneksel tarife bağlı kalınarak şerbetle hazırlanmakta ve şerbetine portakal suyu eklenerek, hafif ve ferahlatıcı bir tat elde edilmektedir.
Gaziantep Usulü Saray Sarması
Tatlılarıyla meşhur olan Gaziantep’ te de geleneksel usulde hazırlanan Saray Sarması tatlısının içine “Antep Fıstığı,” şerbetine de “nar ekşisi ve gül suyu” konularak, özgün bir lezzet elde edilir.
Trabzon Usulü Saray Sarması
Kendine özgü tatlıları ile tanınan Trabzon Mutfağı’ nda da iç malzeme olarak “Trabzon’a özgü aroması ve doygun tadı” olan Fındık, şerbetinde ise yine yöresel lezzetler olan “kara dut reçeli veya Trabzon hurması suyu” kullanılır.
Kakaolu Muzlu Saray Sarması Tarifi
(6-8 Kişilik)
Malzemeler (Muhallebisi İçin)
- 1 litre Süt
- 1 su bardağından 1 parmak eksik Şeker
- 1 su bardağı Un
- 2 yemek kaşığı Nişasta
- 1 yemek kaşığı Tereyağ
- 1 paket Vanilya
- 2 yemek kaşığı Kakao
Kreması İçin
- 1 paket toz Kremşanti
- 1 su bardağı Süt
İçine Koymak İçin
- 2 adet Muz
Etrafının kaplaması için
- 2 su bardağı Hindistan Cevizi
Üzeri İçin
- Toz Antep Fıstığı
- Kırmızı Meyveler (süslemek için)
- Kullanılan su bardağı ölçüsü: 200 ml
- Kalorisi: 1 porsiyon 250 kalori
Kakaolu Muzlu Saray Sarması Yapılışı
Yapılışı:
- Öncelikle büyük boy fırın tepsisinin üzerine hindistan cevizinin tamamını dökerek, tepsinin her tarafına eşit şekilde dağılması için bir spatula ile hafifçe bastırarak düzeltelim.
- İlk olarak muhallebiyi yapmaya başlayalım. Bunun için orta boy bir tencereye süt, şeker, un, nişasta ve kakaoyu koyup, sürekli karıştırarak orta ateşte pişirmeye başlayalım.
- Muhallebiyi göz göz oluncaya kadar kaynatmaya devam edelim: Muhallebi göz göz olduğunda ocağın altını kapatıp, vanilya ve tereyağını ekleyelim ve yağ eriyinceye kadar karıştırmaya devam edelim. Koyu kıvamlı bir muhallebi elde edeceğiz.
- Kakaolu muzlu saray sarması için; hazır olan muhallebiyi vakit kaybetmeden sıcak olarak, hindistan cevizi serili olan tepsiye bir kepçe yardımıyla gezdirerek dökelim. Muhallebinin her tarafının düzgün olması için, üzerini spatula veya pasta bıçağı ile düzeltelim. Her tarafının eşit kalınlıkta olmasına dikkat edelim.
- Muhallebinin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra, buzdolabına koyarak 1-2 saat kadar dinlendirelim.
- Kakaolu muzlu saray sarmasının kremasını hazırlamak için, derin bir karıştırma kabına toz kremşantiyi ve “soğuk” sütü dökelim. Mikser yardımı ile kremşanti katı bir kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam edelim.
- Kıvam almış olan kremşantiyi buzdolabından aldığımız soğumuş haldeki muhallebinin üzerine dikkatlice yayalım. ( Muhallebinin soğumuş olduğunu kontrol edelim) Yine eşit ve düzgün bir şekilde tüm tepsinin yüzeyini kaplayacak şekilde spatula veya pasta bıçağı ile düzeltelim.
- Tatlı tepsisini yine buzdolabına koyarak, en az 2-3 saat dinlendirelim. (zamanınız varsa bir gece dinlendirmeniz daha iyi sonuç verecektir)
- Dinlenen tatlıyı dolaptan çıkartarak, 12 eşit parça olacak şekilde (dikdörtgen olarak) dilimleyin. Sonra bu dilimlerin dar tarafına dilimlediğiniz muzları yerleştirin ve her bir dilimi spatulanın ucu yardımıyla hafifçe kaldırarak rulo şeklinde sarın.
- Rulo şeklinde sardığınız her bir parçanın üzerine antep fıstığı serperek, seçtiğiniz kırmızı meyveler ile de süsleyerek servis tabağına yerleştirebilirsiniz.
- Hazır olan tatlıyı buzdolabında 1-2 saat daha beklettikten sonra servis edebilirsiniz.
Not: Süt yoğunluklu bir tatlı olduğu için kalsiyum değeri yüksek olan Saray Sarması tatlısını, kişisel zevklerinize göre içine veya kremasına ekleyeceğiniz çilek, portakal, kivi, vişne, nar gibi değişik meyvelerle kendi damak tadınıza uygun olarak hazırlamanız da mümkündür.
Kakaolu Muzlu Saray Sarması Tarifi Püf Noktaları Nelerdir?
- Kremanın tam kıvamında yani köpük köpük olması için, kullanacağınız sütün soğuk olmasına dikkat etmelisiniz.
- Verilen ölçüler büyük boy fırın tepsisi için olduğundan, kullanacağınız tepsi küçük boyuttaysa; malzemeleri de orantılı olarak azaltmalısınız.
- Muhallebiyi tepsiye döktüğünüzde çok ince yada çok kalın olması, rulo yaparken kırılmalar yaşamanıza sebep olabilir.
- Benmari usulünde eritip sıkma torbasına koyacağınız çikolatayı, tatlınızın üzerine sıkarak görüntüsünü daha şık hale getirebilirsiniz.
Kakaolu Muzlu Saray Sarması Tatlısı İle İlgili Bilgiler
- Renkli görünüşü ve tadıyla göz dolduran, Osmanlı dönemine uzanan köklü bir geçmişe sahip olan Saray Sarması, günümüzde de Türk mutfağının en sevilen geleneksel tatlılarından biridir.
- Saray Sarması tatlısı, zengin ve çeşitli tatlarıyla dünya çapında tanınan Türk mutfağı’nın, geleneksel tatlıları arasında yer almakta olup; Osmanlı İmparatorluğu’nun zengin mutfağının güzel bir yansıması olup, zamanla Türk kültürünün vazgeçilmez bir parçası olarak günümüze kadar da gelmiştir.
- Osmanlı saraylarından günümüze uzanan, saray mutfağının incelikli tatları arasında yer alan ve o yıllarda şerbetli olarak hazırlanan Saray Sarması tatlısı; zamanla zarafeti ve lezzeti ile halk arasında da ün kazanarak, çok popüler hale gelmiştir.
- Osmanlı Saraylarının zengin mutfaklarında “özel davetlerde ikram edilen lüks tatlılar” arasında yer alan Kakaolu Muzlu Saray Sarması, “Türk Mutfak Kültürü” nde de “özel günlerin ve davet sofraları”nın vazgeçilmezleri arasında yer almakta olup; günümüzde halen daha Türkiye’nin dört bir tarafında, “bayramlarda, düğünlerde ve özel kutlama yemeklerinde” sofraları süslemektedir.
- Türk misafirperverliğinin bir göstergesi sayılan Saray Sarması tatlısı, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde, her bölgenin kendine özgü dokunuşlarıyla, kendi malzeme ve lezzet zenginliğine göre yeniden yorumlamasıyla, farklı bölgelerde yöresel ve alternatif versiyonlarıyla kendini göstermektedir.
Yorumlar