Kansere Karşı Koruyucu 5 Vitamin!
Kansere karşı koruyucu vitaminler..! Çoğumuzun bildiği üzere; kanser, çağımızın ölümcül hastalıklarının başında gelmektedir. Üstelik son dönemlerde, yaş ve cinsiyet fark etmeksizin pek çok hasta grubunda, bir çok kanser türüne rastlanmaktadır. Bu tablo her ne kadar ürkütücü olsa da, öncelikle erken teşhisin hayat kurtardığı bilinmeli ve rutin sağlık kontrolleri ihmal edilmemelidir.
İlginizi Çekebilir: Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen 9 Besin!
Ancak, kansere yakalanmadan önce, bir takım koruyucu tedbirler almak da mümkündür. Beslenme şeklimiz, uyku düzenimiz, psikolojik sağlığımız, radyasyon ile olan temasımız ve kullandığımız bazı vitamin takviyeleri, bu yolda belirleyici unsurdur diyebiliriz.
Öyleyse bu içeriğimizde, sizlere, kanserden korunmada etkili olan, en önemli vitamin çeşitlerinden ve bunların kullanım şekillerinden söz edeceğiz. Konuya ilişkin görsellere yazımızın devamında, uzman videolarına ise son bölümünde ulaşabilirsiniz.
Kansere Karşı Koruyucu Vitaminler
A Vitamini
Karotenoidler, A vitamininin ön maddeleridir. Bu maddelerin ise en önemli özelliği, antioksidan olmalarıdır. Dolayısıyla; çevresel etmenlerin veya bazı besinlerin içerdiği kanserojenlerin, etkisini azaltarak koruyucu kalkan oluşturmaktadır.
A vitaminini vücuda almanın yolu ise dengeli bir beslenme programından geçmektedir. Sütte bulunan yağ, karaciğer, yumurtanın özellikle sarı bölümü, yeşil yapraklı sebze ve meyveler muhakkak düzenli olarak tüketilmelidir. Böylece A vitamini, vücutta en doğal halde sentezlenecektir.
B Vitamini
Kansere karşı koruyucu olan en temel unsur, aslında güçlü bir bağışıklık sistemidir. Bağışıklığı kuvvetli olan kişiler; vücutta biriken toksinleri daha çabuk dışarı atabilmekte ve kanserojen etkisi olan serbest radikallerle, çok daha kolay bir şekilde mücadele edebilmektedir.
İşte tam da bu noktada akla gelen vitaminlerden biri de hiç şüphesiz ki; B vitamini! O halde; soya fasulyesi, yumurta, süt, karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, ıspanak, mantar, kırmızı et, balık, kuru baklagiller ve domates gibi besinleri sofranızdan eksik etmemelisiniz. Bu da yine sizin doğal yollarla vücudunuza B vitamini almanız demektir!
C Vitamini
Eveett… Olmazsa olmaz savaşçı, kansere karşı koruyucu C vitamini..! Gripten, soğuk algınlığına, covidden, kansere kadar pek çok hastalıkta, mücadeleci bir asker gibi adeta..! C vitamininin en önemli özelliği ise vücudu, dokuları ve hücreleri yenileyici bir yapıya sahip olması! Ayrıca yine tıpkı B vitamininde olduğu gibi, bağışıklık güçlendirici etkisi ve vücuttaki kolajen üretimine katkıda bulunması da diğer özellikleridir.
Öyle ki; C vitamininin eksikliği durumunda, vücudumuzun direnci düşer ve hastalıklara açık hale geliriz. Kanserojen etkiyi azaltıp savunma mekanizmasını destekleyen C vitamini, taze meyve ve sebzeler başta olmak üzere; tere, roka, karnabahar, yeşil sivri biber, kuşburnu, çilek, maydanoz, domates, patates, mandalina, portakal ve limon gibi turunçgillerde bol miktarda bulunur.
D Vitamini
Kemiklerimizin dostu D vitamininin, kansere karşı koruyucu vitaminler arasında yer aldığını biliyor muydunuz? Evet her ne kadar kemik gelişimine ve osteoporoz (kemik erimesi) riskine karşı adını duyuyor olsak da, aslında D vitamini vücudumuzdaki kanser hücrelerinin etkinliğini de yok etmeye yardımcıdır. Yapılan son bilimsel araştırmalar ise özellikle meme kanseri ve kolon kanseri gibi türlerde bu vitamininin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur.
Fakat D vitamini, diğer vitaminlerden farklı olarak, beslenme ile vücutta depolanmaz. Bazı yiyeceklerde bulunsa bile yeterli miktarda olduğu söylenemez. Bu vitaminin en temel kaynağı ise güneştir. Kontrollü bir biçimde güneşlenerek, çıplak tene her gün 20 dakika boyunca güneş ışını alarak, vücudunuzdaki D vitamini depolarını doldurmanız olasıdır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta; güneşin dik geldiği saatlerin tercih edilmemesidir. Aksi takdirde yarar yerine zarar görebilirsiniz. 09:00-11:00 veya 14:00-16:00 saatleri güneşlenmek için ideal olarak belirlenmiştir.
E Vitamini
Yazımızın başından bu yana belirttiğimiz gibi; kansere karşı koruyucu beslenme şekillerindeki asıl amaç; var olan sağlıklı hücreleri muhafaza ederek güçlendirmek olmalıdır. Vücutta zamanla ve çeşitli nedenlere bağlı olarak biriken toksinleri dışarı atmada ve fonksiyonel bir bağışıklık sistemi yapılandırmasında E vitaminin önemi bir hayli büyüktür.
Hücreleri koruyucu, vücuttaki yağ oranını dengeleyici, antioksidan kaynağı ve doku onarıcı E vitamininden fayda sağlamak için; fındık, fıstık, badem gibi kuru yemişler, kuru baklagiller, özü alınmamış tahıllar, bitkisel içerikli yağlar ve yeşil yapraklı sebzeler, mutlaka beslenme şeklinizin birer parçası olmalıdır. Kansere karşı koruyucu gıdaların tüketiminin yanı sıra; stresten olabildiğince uzak kalabilmek, yeterli miktarda uyumak, doğal yaşama yönelmek gibi unsurlar da oldukça önemlidir.