Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen 9 Besin!

Karaciğer yağlanması; artık toplumumuzda çok sık görülmeye başlanan ve yaş skalası da gün geçtikçe aşağıya inen, önemli bir sağlık problemidir. Her zaman söylediğimiz gibi her şeyin başı sağlıktır. Yaşamsal organlarımızdan birinde meydana gelebilecek bir aksaklık, tüm hayat kalitemizi olumsuz yönde etkilemektedir.

Karaciğer; karın boşluğunun sağ üst bölgesinde bulunmaktadır. Birçok hayati fonksiyonu olan, önemli bir iç organımızdır. Genetik faktörler, stres, yanlış beslenme alışkanlıkları ve daha pek çok nedene bağlı olarak; organı çevreleyen dokularda ve dokuların etrafında yağ birikmesine, ”karaciğerde yağlanma” adı verilir.

Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Besinler

Peki bu sağlık problemine ilişkin detaylar ve alınması muhtemel önlemler nelerdir? Bu yazımızda sizlere; bu soruların yanıtlarını veriyor olacağız. Öyleyse okuyalım, bilinçlenelim. Konuya ilişkin uzman videolarına ise yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.

Karaciğer Yağlanması: Karaciğerin Vücuttaki Görevleri Nelerdir?

Karaciğerin hayati önem taşıyan ve vücudumuzun temel taşlarından sayılan bir iç organımız olduğunu daha önce söylemiştik. Öyleyse, vücudumuzda nasıl görevleri olduğuna bir bakalım..

  1. Vücuda besinler ve takviyeler yolu ile giren minerallerin ve vitaminlerin depolanması
  2. Kanın pıhtılaşmasını sağlayacak ve dolayısıyla kan kaybını önleyecek faktörlerin üretilmesi
  3. Yine besinler ya da ek gıdalar yoluyla vücuda alınan enzimlerin ve proteinlerin doğru biçimde sentezlenmesi
  4. Vücutta ihtiyaç duyulan yağın ve şekerin belirli oranlarda depolanması
  5. İlaçların, alkolün ve besinlerin içeriğinde yer alan, toksin dediğimiz, gereksiz ve hatta vücuda zararlı maddelerin, uzaklaştırılması ile iç organların arındırılması, şeklinde sıralanabilir.

Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir?

  • Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen, çocukluk çağında veya sonradan ortaya çıkabilen diyabet
  • Obezite adını verdiğimiz aşırı kilolu olma hali; bel çevresinde yağlanma, vücut kitle endeksinin üzerinde olmak gibi bulguların meydana gelmesi
  • Hareketsiz yaşam; kentleşmenin ve ilerleyen teknolojik gelişmelerin, hareketlerimizi kısıtlaması sonucu, yeterince aktif olamamak
  • Alkol ve tütün mamulleri ile ilgili bir takım zararlı alışkanlıklar
  • Katkı maddesi olan, işlenmiş, paketlenmiş zararlı gıdalar ile beslenme ve/veya beslenme şeklinin tek yönlü olması
  • Kandaki yağlanma ve kolesterol seviyelerinde artış görülmesi
  • Gebelik döneminde yaşanan; bazı hormonal, metabolik ve fiziksel değişimler
  • Kronik hastalıkların tedavisi için sürekli olarak alınması gereken bir takım ilaçlar.

karaccc

Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri Nelerdir?

  1. Sürekli yorgun, bitkin ve uykulu olmak
  2. İştah ile ilgili sorunlar
  3. Karın ağrılarının sıklaşması
  4. Yüz bölgesinde daha belirgin olmak üzere, sarılık geçirmek
  5. Mide bulantısı, midede yanma, ağrı ve kusma gibi şikayetlerin baş göstermesi şeklindedir.

Bu semptomlardan bir veya birkaçını yaşıyorsanız; vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir. Karaciğerde yağlanma sorununuz var ise; elbette, hekiminizin önerdiği tıbbi tedaviyi uygulamalı ve kontrollerinizi aksatmamalısınız. Fakat beslenme şeklinizin de sağlığınız üzerinde ne denli etkili olduğunu biliyorsunuz. Peki bu durumda neler yeyip- içelim?

Karaciğer Yağlanması İçin En Etkili 9 Besin!

Enginar: Bu muhteşem sebzenin içerisinde ”ciarin” adı verilen bir madde bulunur. Ki bu da karaciğer sağlığı için oldukça etkilidir. Ayrıca vücudun; magnezyum, potasyum, manganez ve kalsiyum gibi gereksinimlerini karşılamaktadır.

karacccc

Kahve: Hem içimi lezzetli, hem derin sohbetlerin olmazsa olmazı, hem de vücut için tam bir şifa kaynağı..!  Günde 1 veya 2 fincan kadar kahve içmek, hem metabolizmayı hızlandırıp yağ yakımına destek olur, hem de karaciğerdeki iltihaba ve hepatitten köken al karaciğer hasarına karşı, onarıcı etki gösterir.

Yeşilçay: İltihap kurutan ve karaciğer temizliğine yardımcı olan bu muhteşem bitki çayını, her gün 1 fincan tüketerek aynı zamanda vücudunuzdaki ödemden de kurtulabilirsiniz.

Sarımsak: Her derde deva, doğal antibiyotik olan sarımsağı çiğ ya da pişmiş halde tüketmeli ve beslenmenizden eksik etmemelisiniz.

Kuşkonmaz: Uygun mevsimde ve düzenli tüketildiği takdirde; hem vücudu zararlı atıklardan temizler hem de karaciğer fonksiyonlarının işleyişine destek olur.

Üzüm: Çekirdekli ya da çekirdeksiz, kırmızı veya mor üzümde, resveratrol adlı bir madde bulunur. Bu madde karaciğer yağlanmasına karşı vücudu koruyarak, metabolizmanın çalışmasına katkı sağlar.

Yer Fıstığı: E vitamini, kolin ve mineral bakımından bir hayli zengindir. Karaciğer yağlanmasına karşı da günde bir avuç kadar tüketilmesi tavsiye edilir.

Yağlı Balıklar: Uskumru, somon ve mezgit gibi yağlı balıkların tüketilmesi, omega 3 alımını sağlayarak, gerek genel vücut sağlığını korur, gerekse de karaciğer fonksiyonlarını aktive eder.

Greyfurt: Bu narenciye ürünü yüksek oranda naringin ve naringenin ihtiva eder. Dolayısıyla karaciğer hasarını önlemede aktif rol oynar.

Ancak belirtmeliyiz ki; sözünü ettiğimiz besin maddelerine karşı alerjinizin olmadığından ve tüketim esnasında günlük kullanım dozunu aşmadığınızdan emin olmalısınız.

Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Besinler İle İlgili Video

İlginizi Çekebilir:Genetik Miraslar: Babadan Geçen Kalıtsal Özellikler!
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Bebeklerde Gaz Çıkarma Yöntemleri!
14 mart tıp bayramı mesajları
14 Mart Tıp Bayramı İle İlgili Mesajlar!
Düztabanlık Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Düztabanlık Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Atriyal Fibrilasyon (Aritmi) Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Atriyal Fibrilasyon (Aritmi) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
mide bulantısına ne iyi gelir?
Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
Olumlama Nedir? Olumlama Cümleleri!
Olumlama Nedir? Olumlama Cümleleri Nelerdir?

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgi Köprüsü | © 2024 | Tüm hakları saklıdır.