Karpuzun Faydaları Nelerdir?
- Karpuzun Faydaları Nelerdir?
- Karpuzun Faydaları Nelerdir?
- Kimler Karpuz Yiyemez?
- Karpuzun Besin Değeri!
- Karpuzun Faydaları İle İlgili Video
Karpuzun faydaları saymakla bitmiyor. Yaz mevsimi ve sıcak havalar, artık iyiden iyiye kendini hissettirmeye başladı. Hal böyle olunca bizler de içimize ferahlık verecek, bu hava şartlarında içimizi serinletecek yiyecek ve içeceklerle haşır neşir oluyoruz. Yaz denince akla gelen kırmızı meyvelerden en çok sevileni, en sık tercih edileni, hatta kimi zaman akşam yemeği niyetine yenileni ise hiç şüphesiz ki; karpuz..!
Kocaman bir top karpuzu, buz gibi suyun içinde soğutup piknik esnasında yemeyen yoktur galiba! Veya yaz akşamlarının en pratik ve iç açıcı menüsü olarak karpuz-peynir ikilisini sofraya koymamış olana rastlamak mümkün müdür? Uzun yaz gecelerinde, sıcak sohbetlerin en serin meyvesi olarak yediğimiz şeker gibi tatlı karpuz dilimlerini, kış boyunca özlemedik mi?
Peki ya bu muhteşem meyvenin, yemesi bu kadar keyifliyken, insan sağlığına faydaları nelerdir, hiç düşündük mü? Evet karpuz deyip geçmeyin ve karpuzun vücudumuza sağladığı yararlar hakkında bilgi edinin. Konuya ilişkin görsellere yazımızın devamında, uzman videolarına ise son bölümünde ulaşabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!
Karpuzun Faydaları Nelerdir?
İçeriğinde bulunan pek çok vitamin ve mineral sayesinde insan sağlığına olumlu yönde pek çok etkisi olan, yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi karpuzun faydaları şunlardır;
- A vitamini içermesi nedeniyle cildi tazeler ve özellikle yazın karşılaştığımız güneş lekelerine ya da tuzlu su nedeniyle cilt dokusunda meydana gelebilecek yıpranmalara karşı savaş açar.
- Cinsel gücü arttırıcı meyveler arasındadır.
- Göz sağlığını da yine içeriğindeki A vitamini sayesinde korur. Göz tembelliği ve görme problemlerinde tedaviye yardımcı bir doğal kaynak gibidir.
- Karotenoidler ihtiva ettiği için; damar sertliği ya da damar tıkanıklığı gibi sağlık problemlerine karşı sıklıkla tüketilebilir. Dolayısıyla; kalp krizi, inme, felç, kanda pıhtılaşma bozuklukları gibi ciddi risk faktörlerini en aza indirger.
- Kan basıncını dengelemesi nedeniyle tansiyon hastalarının güvenle tüketebileceği bir besin kaynağıdır.
- Karaciğer fonksiyonlarının düzenli çalışmasına fayda sağlar. (İlginizi Çekebilir: Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen 9 Besin!)
- Yaz mevsiminde sıkça karşılaştığımız sağlık sorunlarından bir tanesi de dehidratasyon adı verilen, vücudun susuz kalması durumudur. Önlem alınmazsa hayati tehlike yaratan bu soruna karşı da yine karpuzun faydalarından söz edilmelidir.
- Diyabet, obezite, kanser gibi ciddi ve kronik hastalıklara yakalanma ihtimalini düşürür Serbest radikallerle mücadele ederek, vücuttaki toksik maddeleri dışarı atmaya yarar.
- Metabolizma hızını arttırması ise karpuzun faydaları arasında en çok bilineni ve diyet yapanların ise adeta tercih sebebi haline gelenidir. Böylece vücutta yağlanma oluşumunu önleyerek, formda kalmaya yardımcıdır diyebiliriz.
- Strese karşı oldukça etkili olan karpuz, kişiye rahatlık ve zindelik verir. Aynı zamanda mutluluk hormonlarının işleyişini aktive ederek ruh sağlığını düzenler.
- Kabızlık problemi yaşıyorsanız günde 1 porsiyon karpuz tüketmeyi denemelisiniz. Çünkü karpuz, sindirim sistemini düzenleyerek bağırsakların çalışmasını destekler, böylece sağlıklı bir biçimde dışkılama sağlar.
- Kolin adlı madde içeriyor olması da karpuzun faydaları arasında gösterilir. Çünkü kolin hafızayı güçlendirici ve nörolojik sağlığı koruyucu etkisiyle bilinir.
- Vücuttaki ürenin atılmasını ve idrar çıkışını kolaylaştırarak iç organları tazelemeye yarar.
- Karpuz, içerisinde, likopen adı verilen kuvvetli bir antioksidan barındırır. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirdiği anlamı taşır.
- Kolajen kullanımının günümüzde ne denli yaygınlaştığını biliyoruz. İşte karpuzun faydalarına bir yenisini daha ekliyoruz. Karpuz, kolajen üretimini destekleyici bir doğal kaynaktır. Böylece cildin nem dengesini ve yapısını korur.
- Saç dökülmesi problemini yaşamayan yok gibidir. Hem de mevsimlerden yaz ise; güneş ışınları, deniz ve havuz suyu derken saçlarımız ve saç derimiz oldukça yıpranır. Karpuz bu noktada da imdadımıza yetişerek, saç köklerini ve hücrelerini destekler. Böylece saç sağlığına da olumlu anlamda katkıda bulunur.
Kimler Karpuz Yiyemez?
Görüldüğü üzere karpuz son derece faydalı bir meyvedir. Ancak bazı özel durumlarda dikkatli veya hekime danışarak tüketilmesi de gerekebilir.
- İnsülün direnci yüksek olan hasta gruplarında,
- Hipoglisemisi bulunanlarda
- Ağır derecede migren atağı olan kişilerde
- Potasyum kısıtlaması olan böbrek yetmezliği hastalarında karpuzun kontrollü bir biçimde ve oldukça az miktarlarda tüketilmesi tavsiye edilir.
Karpuzun Besin Değeri!
1 su bardağı kadar karpuz ortalama 150 grama denk gelmektedir. Bunun besin değeri ise şöyledir;
- C Vitamini: Günlük Değerin %14’ü
- A Vitamini: Günlük Değerin (GD) %5’i
- Magnezyum: GD’nin %4’ü
- Potasyum: GD’nin %4’ü
- Yağ: 0,2 gram
- Protein: 0,9 gram
- Şeker: 9,4 gram
- Lif: 0,6 gram
- Karbonhidrat: 11,5 gram
- Kalori: 46
Yorumlar