Kefirin Faydaları Nelerdir?
Kefirin faydaları..! Kefir; fermante gıdalar denince aklımıza ilk gelen besin kaynaklarından biridir. Süt ve süt ürünlerinin sağlığa olan faydalarını çoğumuz biliyoruz. Kemik gelişiminden bağışıklık sistemine kadar pek çok alanda vücuda yarar sağlayan bu ürünleri beslenme programımıza mutlaka eklememiz gerekiyor.
Kefir; inek, koyun veya keçi sütünden elde ediliyor. Ana vatanı Kafkaslar olan bu muhteşem gıda ürünü, aynı zamanda muhteşem bir probiyotik desteği olarak da doktorlar tarafından tavsiye ediliyor. Mayalanma süresi uzadıkça ekşiliği artan kefiri kendi damak tadınıza göre şekillendirmeniz de mümkün!
Peki bu mucizevi besin ögesinin vücudumuza ne gibi faydaları bulunuyor? Besin değeri nedir? İşte tüm bu soruların ayrıntılı cevapları için lütfen içeriğimizi okumaya devam ediniz. Ayrıca konuya ilişkin görsellere yazımız boyunca, uzman videolarına ise yine yazımızın son bölümünde ulaşabilirsiniz.
Kefirin Faydaları Nelerdir?
- Güçlü bir probiyotik olması nedeniyle, bağırsak sağlığını düzenler ve bağışıklık sistemini korur. Yoğurttan daha fazla probiyotik madde içeren kefir, bağırsaklardaki yararlı bakterileri aktive ederken, zararlı mikroorganizmaları ise vücuttan uzaklaştırır. Böylece ishal, kabız, şişkinlik, ülser, gastrit gibi mide-bağırsak problemlerini önler. (İlginizi Çekebilir: İshale Ne İyi Gelir?)
- İyot, kalsiyum, magnezyum, A, B, D ve K vitaminleri bakımından zengin olan bu besin vücutta vitamin eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkabilecek problemlerle savaşır.
- Kemiklerin güçlendirilmesinde ve özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda görülen kemik erimesi (osteoporoz) probleminin tedavisinde önemli bir rol oynar. Gelişme çağındaki çocuk ve ergenlerde de yine kemiklerin sağlıklı bir şekilde büyümesine destek olur.
- Kandaki yağ oranını dengeleyerek, kolesterolü düzenlemeye ve kan basıncını normal seviyede tutarak, hipertansiyon hastalığını önlemeye yarar. Bu özelliği sayesinde kalp sağlığını da korur ve kardiyovasküler hastalıkların gelişme ihtimalini en aza indirger.
- Kan şekerinde yaşanan dengesizlikler kişide baş dönmesi, el ayak titremesi ve açlık hissinin yoğunlaşması gibi belirtilere neden olabilir. Kefirin faydaları sayesinde hem tokluk süresi uzar, hem de kan şekeri yönetilir. Hatta bu nedenle diyetisyenlerin de önerdiği bir içecektir.
- Kronik yorgunluğa ve strese iyi geldiği ise yapılan son araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Bu sayede daha rahat ve kaliteli bir şekilde uyumaya olanak sağlar.
- Vücutta var olan iltihap ve enfeksiyon gibi durumlarda, antibakteriyel ve antiinflamatuar özellik göstererek iyileşmeyi hızlandırır.
- Kefirin faydaları: Pek çok kanser türüne karşı koruyucu etki gösterir. Bunun nedeni ise; vücuttaki zehirli atıkları (toksinleri) atmaya yardımcı bir yapısı olmasıdır.
- Özellikle kış mevsiminde sıkça gördüğümüz, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkları daha rahat atlatmaya etki eder, mikroplarla savaşır.
- B12 eksikliği nedeniyle yaşanan; hafıza problemlerinde, anksiyetede ve öğrenme güçlüğünde kullanılır. B12 vitaminini aktive eder.
- Kefirin faydaları: Protein içeriyor olması nedeniyle besleyici özelliğe sahiptir. Ara öğün olarak tercih edilebilir. Genellikle yanında 1 adet elma veya muz ile öğün tamamlanmış olur. Böylece metabolizmanın daha hızlı ve aktif bir biçimde çalışmasına olanak sağlar.
Kefirin Besin Değeri
Kefirin faydaları hakkında verdiğimiz bilgilerin ardından bu mucizevi gıdanın besin değeri ile ilgili detayları da yine sizlerle paylaşacağız. Öncelikle belirtmeliyiz ki; yetişkin bir kişi için günde 1 su bardağı kadar kefir tüketilmesi yeterlidir. Doz aşımı halinde alerjik reaksiyonlarla ve istenmeyen etkilerle karşılaşılabileceği unutulmamalıdır. İşte 1 su bardağı kefirin besin değeri..!
- Kalori: 104
- Protein: 9 gram
- Yağ: 2,5 gram
- Karbonhidratlar: 11,5 gram
- Şeker: 11 gram
Kefir aynı zamanda bir folik asit deposudur ve gebelik döneminde de doktorunuza danışarak, belirli dozlarda tüketebileceğiniz bir besindir. Öte yandan; tüm B vitaminleri, A, C ve D vitamini, iyot ve demir açısından da bir hayli zengindir. Görüntüsü ve kıvamı ise ayrana benzetilir. Ayrıca; meyve, bal veya reçel ile karıştırarak tatlandırmanız kullanım kolaylığı sağlar.
Kefirin Yan Etkisi Var Mıdır?
Gördüğünüz gibi kefirin faydaları saymakla bitmiyor. Ancak en faydalı besinin bile sınırlı olarak tüketilmesi gerekiyor. 1 yaşın altındaki bebeklerin, süt ve süt ürünlerine karşı alerjik reaksiyon gösterenlerin kefir tüketmesi önerilmez. Yine 6 yaşın altındaki çocuklarda da uygun doz ve kefir kullanımı için bir çocuk doktoruna danışılmasında fayda vardır.
Yan etkileri oldukça az bir besin kaynağı olan kefir, bazı bünyelerde ilk tüketildiğinde hafif mide krampları, ishal ya da mide bulantısı gibi semptomlara neden olabilir. Bu gibi durumlarda kullanıma bir süre ara verip, sonrasında yeniden denenebilir.