Kırlangıç Otunun Faydaları Nelerdir?

Kırlangıç otu, Avrupa ve Kuzey Anadolu bölgelerinde görülen, pek çok derde şifa veren, alternatif tıbbın ise göz bebeklerinden biri olan bitkiler arasındadır. Ülkemizde  bu bitkiye en çok Marmara ve Karadeniz bölgelerinde rastlanıyor. Güneş ışığına çok ihtiyaç duymaması, ancak düzenli olarak sulanması gibi kolay koşullarla yetiştiği için bu ota sıklıkla rastlanır.

İlginizi Çekebilir: Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

Sarı-yeşil renklere sahip, oldukça canlı görünen bitki en çok nisan ve mayıs gibi ilkbahar aylarında açmaya başlıyor. Bitkinin gövde ve yapraklarının içerisinde yer alan turuncu renkteki özsuyu bazı ciltlerde alerjik tepkimeye yol açabiliyor. Ancak kırlangıç, öyle çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılıyor ki, evlerinizden de eksik etmemeniz söyleniyor.

Kırlangıç Otunun Faydaları Nelerdir?

Peki ya bu mucizevi bitkinin etki alanları nelerdir? Vücudumuza nasıl şifa veriyor? Hangi hastalıklarda tedaviye yardımcı olarak kırlangıç kullanılıyor? İşte bu yazımızda, tüm bu soruların cevabına yönelik pek çok ayrıntıya yer veriyor olacağız. Konuya ilişkin görsellere yazımızın devamında, uzman videolarına ise son bölümde ulaşabilirsiniz. Keyifli okumalar dileriz.

Kırlangıç Otunun Faydaları Nelerdir?

Kırlangıç otu, en çok; iltihap kurutucu, tümör oluşumunu engelleyici, bakteri ve virüslerle savaşan etkileriyle biliniyor. Aynı zamanda spazm giderici olarak da kullanılması mümkün. Peki hangi hastalıklarda alternatif tedavi seçeneği olarak kırlangıç otundan yararlanıyoruz, bir bakalım…

  • Astım, bronşit, pnömoni adı verilen zatürre, sarılık ve safra kesesini tutan pek çok hastalıkta kırlangıcın şifasına kendinizi bırakabilirsiniz.
  • İdrar çıkışında sorun yaşanan hastalıklarda veya hastalarda diüretik etki göstererek idrarın vücuttan atılımını kolaylaştırır.
  • Göz sağlığını iyileştiren kırlangıç otu, enfeksiyon veya başka bir nedenden kaynaklı olan göz hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir.

Kırlangıç Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Karaciğer fonksiyonlarını düzenlemeye ve karaciğerin çalışma sistemini aktive etmeye yardımcıdır.
  • Siğil, nasır, akne, siyah nokta, kurdeşen veya zona gibi cilt hastalıklarında, hem semptomları hafifletmeye hem de hastalığın ilerlemesini durdurmaya yarar.
  • Gündelik işler, yaşanan travmatik süreçler, gelecek kaygısı gibi faktörler stresli bir yapıda olmamıza zemin hazırlıyor olabilir. Bu da beraberinde uyku problemleri veya duygu durum bozukluklarını getirecektir. Ancak, kırlangıç otu sayesinde, sinir sisteminizin yatıştığını ve sakinleştiğinizi hissedebilirsiniz.
  • Beslenme, hava kirliliği, çevresel etmenler ve ilerleyen yaş gibi sebeplere bağlı olarak bağırsak florası yıpranıp bozulabilir. Böylesi bir durumda ise kabızlık veya ishal gibi sorunlar yaşanması muhtemeldir. Kırlangıç bitkisi bu noktada da imdadınıza yetişerek adeta probiyotik görevi görecektir.
  • Soğuk algınlığı, grip, nezle, farenjit, larenjit vb. mevsimsel hastalıklar, özellikle bağışıklık sistemimizin en düşük olduğu anı kollar. Elbette daha ciddi hastalıkların açığa çıkması da yine vücudun savunma mekanizmasının zayıflamasıyla bağlantılıdır. Kırlangıç otu, bağışıklık kuvvetlendirici etkisinden de sıkça faydalanılan bir bitkidir.
  • Vücudumuzda yer alan alyuvar ve akyuvar adı verdiğimiz; kırmızı ve beyaz kan hücreleri, bizleri hastalıklara karşı dirençli kılmakla görevlidir. Kırlangıç ise bu hücreleri besleyip, kan hücresi oluşumunu teşvik eder.

kirlangiccc

  • Bütün gün koşuşturma ile geçti ve hayalini kurduğunuz uykuyu sırf yorgunluk nedeniyle uyuyamıyorsunuz. O halde, kırlangıç otunu demleyip içtiğiniz takdirde; yorgunluğunuzun nasıl atıldığına ve kendinizi nasıl dingin hissettiğinize şahit olabilirsiniz.
  • Ayrıca; safra taşları olan hastalarda, hekim önerisiyle kırlangıç otu kullanılması, tedavinin süresini kısaltıp aktivasyonunu arttırmaktadır diyebiliriz!

Kırlangıç Otu Nasıl Kullanılır?

Kırlangıç bitkisi, yemeklerin veya salataların içerisine konularak kullanılabilir. Üstelik böylece hem şifalı etkisinden yararlanabilir hem de sofranıza kattığı lezzet ile ağzınızı tatlandırabilirsiniz.

Fakat kırlangıç bitkisinden en verimli şekilde yarar sağlayabilmek için, onu çay halinde demleyerek tüketmeniz öneriliyor. Bu çay ise, kurutulmuş kırlangıç yapraklarının kaynar suda 5-10 dakika kadar bekletilip süzülmesiyle elde ediliyor. Özellikle yatmadan 1 saat önce içeceğiniz bir fincan kırlangıç otu çayını şifa niyetine tüketebilirsiniz.

kirlangicccc

Kırlangıç Otunun Zararları Nelerdir?

Her ne kadar doğadan gelen mucizevi şifa kaynakları da olsa, tüm bitkilerin de aşırı tüketilmesi sonucu bazı yan etkileri ortaya çıkabilir. Öyleyse bunlara bir göz gezdirelim..

  • Hassas cilt yapısına sahip olan kimselerde, kırlangıç otu fazla kullanıldığında, cilt üzerinde bir takım alerjik reaksiyonlara rastlanabilir.
  • Yine doz aşımı halinde görülebilecek bir başka reaksiyon da ishal ve mide bulantısı olabilir.
  • Bunların haricinde daha ender rastlanıyor da olsa; baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunlar görülebilir. Bu nedenle kırlangıç otunun hekim kontrolünde kullanılması ve tavsiye edilen dozun aşılmaması önemlidir. Ayrıca hamileler, kronik hastalığı olanlar ve çocuklar bu bitkiyi kullanmamalıdır.

Kırlangıç Otunun Faydaları İle İlgili Video

İlginizi Çekebilir:Kasım Ayı Balıkları Hangileridir? Faydaları ve Pişirme Teknikleri!
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?
Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?
kansere karşı koruyucu 5 vitamin!
Kansere Karşı Koruyucu 5 Vitamin!
Yalnızlık Korkusu Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Yalnızlık Korkusu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?
Genetik Miras: Babadan Geçen Özellikler!
Genetik Miraslar: Babadan Geçen Kalıtsal Özellikler!
Atriyal Fibrilasyon (Aritmi) Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Atriyal Fibrilasyon (Aritmi) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Olumlama Nedir? Olumlama Cümleleri!
Olumlama Nedir? Olumlama Cümleleri Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgi Köprüsü | © 2024 | Tüm hakları saklıdır.

Mehmet Babul