Klima Çarpması Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Klima çarpması, özellikle yaz aylarında hava sıcaklarının yükselmesi sonucu görülen ve kişinin hayat standartlarını önemli ölçüde olumsuz etkileyen bir sağlık problemidir. Evet, yaz mevsiminin iç açıcı havası, leziz yiyecekleri ve tatil planları gibi olumlu tarafları olmasının yanı sıra, klima kullanımını arttırdığını da biliyoruz.

Özellikle klimanın yanlış kullanımı sonucu meydana gelebilecek pek çok sağlık sorunu vardır. Bunlar, tatilimizi veya uzun yaz geceleri için yaptığımız planları suya düşürebilir. Sıcak havalar, bunaltıcı olduğunda imdadımıza yetişen iklimlendirme ve soğutma sistemleri, kabusunuz olmamalı!

Klima Çarpması Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri!

Peki klimanın yol açtığı sağlık sorunları nelerdir, belirtileri nasıldır, korunma yöntemleri nasıl uygulanır? İşte bu yazımızda tüm bu soruların cevabına yönelik detaylı bilgileri bulabilir, konuyla ilgili görsellere ve uzman videolarına ise yine yazımız boyunca ulaşım sağlayabilirsiniz.

Klima Çarpması Nasıl Olur?

Aslında doğru ve uygun şekillerde kullanıldığında klima yaşam kalitemizi arttırarak sıcak havalardan korunmamıza imkan sağlayan muhteşem bir mekanizmadır. Ancak hatalı kullanım sonucunda ise bizi hasta etmesi an meselesidir. Peki nedir bu yanlışlar, haydi bir göz atalım…

Aşırı Soğutma Yapılması: Her ne kadar sıcak havadan bunalmış olsak da vücudumuzun belirli bir sistemi vardır. Bu sistem sayesinde ısı üretimi ile ısı kaybı dengede ilerler. Fakat klimayı olması gerekenden daha düşük bir ayarda çalıştırarak ortamın aşırı soğuk olmasını sağlamak, vücudun ısı kaybını yükseleterek dengeleri bozar. Bu noktada, oda sıcaklığının ideal derecesinin 22-24 arası olduğu unutulmamalıdır.

klimacarpmasii

Nem Dengesinin Orantısız Hale Gelmesi: Klima kullanımının çok uzun süreler, aralıksız şekilde gerçekleştirilmesi, ortamdaki nemi düşürerek hava kuruluğuna yol açar. Kuru hava ise bizlere sağlık sorunları olarak geri döner. Yapılan araştırmalar sonucunda uzman görüşleri ortamdaki bağıl nemin %50 olması gerektiğini ortaya koymuştur. Bunu sağlamak için de her 2 saatte bir klimanın kapatılıp, ortamın 20 dakika boyunca havalandırılması şarttır. Aksi durumda üst solunum yolları ve göz sağlığı olumsuz etkilenecektir.

Klimanın Yanlış Yöne Doğru Kullanılması: Klima çarpmasının en sık görülen nedeni budur diyebiliriz. Klimadan gelen havanın vücuda direkt olarak temas etmesi vücut sıcaklığını ani olarak düşürür. Aynı zamanda bu havayı solumak akciğer sağlığı için de tehlike arz edebilir. Uzun süre boyunca klima karşısında durmak her bakımdan sağlık sorunlarına davetiye çıkarır.

Klima Temizliğinin İhmal Edilmesi: Klimanın iç kısmında yer alan filtreler tozu ve kirli havayı hapseder. Ancak bu filtrelerin, her yıl düzenli olarak temizliğinin yapılması gerekir. Aksi durumda içinde biriken tozlu ve kirli hava dışarı verilecek ve bu da solunum sistemi hastalıklarına zemin hazırlayacaktır. Her sene bahar aylarında klima filtrelerinin temizlenmesi önemli bir koruyucudur.

klimacarpma

Klima Çarpmasının Belirtileri Nelerdir?

Klima çarpmasına bağlı olarak yaşanan semptomlar ile soğuk algınlığı belirtileri oldukça benzerdir ve bu nedenle çoğu zaman birbirine karıştırılabilir. O nedenle kendinizde bu tür belirtiler gözlemlediğiniz takdirde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilir. Öyleyse başlıca bulgular nelermiş, bir göz atalım..

klimacarpmasi

  • Yüksek ateş
  • Baş ağrısı
  • Kuru veya balgamlı öksürük, nefes darlığı
  • Mide bulantısı, kusma, ishal (İlginizi Çekebilir: Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?)
  • Ağız kuruluğu, iştahsızlık, renkte sararma
  • Gözlerde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık
  • Karın ağrısı, şişkinlik
  • Burun tıkanıklığı ve burun akıntısı
  • Boğazda yanma, ses kısıklığı
  • Üşüme ve titreme hali
  • Halsizlik, eklem ve kas ağrıları şeklinde sıralanabilir.

Klima Çarpması Nasıl Tedavi Edilir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi klima çarpması ile gribal belirtiler benzerlik gösterir. O nedenle bunun teşhisini hekiminizin koyması ve uygun tedavi protokolünü uygulaması en doğru yaklaşım olacaktır.klimacarpmasiii

Ancak bunu belirleyici herhangi bir laboratuvar testi yoktur. Bu aşamada hastalığınızın viral veya bakteriyel olup olmadığına yönelik yapılacak tahliller önem taşır. Eğer vücudunuzda grip mikrobu veya herhangi bir bakteri saptanmadıysa klima çarpmasının tedavisinde, istirahat önerilir.

Bolca sıvı takviyesi ile vücuttaki sıvı kaybının önüne geçilmesi amaçlanır. Bunun dışında belirtilerinizi hafifletmeye yönelik ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar da yine hekiminiz tarafından reçete edilebilir. Eğer vücutta elektrolit dengesi bozulmuş ve sıvı kaybı yükselmişse, serum tedavisi verilebilir.

Ilık duş almak, dengeli ve sağlıklı beslenmek, günde en az 2 litre su içmek, klima filtrelerinin temizliğini yaptırmak, bulunulan ortamın havasının yeterince nemli ve uygun sıcaklıkta olmasına özen göstermek, kaliteli uyku saatlerine dikkat etmek, evi düzenli aralıklarla havalandırmak ise tedaviye yardımcı olabilecek diğer yaklaşımlardır.

Klima Çarpması Nedir İle İlgili Video

İlginizi Çekebilir:Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Besinler
Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen 9 Besin!
Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?
Bebeklerde Gaz Çıkarma Yöntemleri!
Yalnızlık Korkusu Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Yalnızlık Korkusu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıldır?
Sırt Ağrısı Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri
Sırt Ağrısı Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?
kansere karşı koruyucu 5 vitamin!
Kansere Karşı Koruyucu 5 Vitamin!
Atriyal Fibrilasyon (Aritmi) Nedir? Tedavisi Nasıldır?
Atriyal Fibrilasyon (Aritmi) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgi Köprüsü | © 2024 | Tüm hakları saklıdır.

Mehmet Babul