Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

Mide bulantısı; hemen hemen herkesin, hayatının belli bir döneminde, yaşadığı veya yaşayabileceği bir sağlık sorunudur. Bu durum bazen basit bir sebebe dayalı olabileceği gibi, kimi zaman da önemli bir hastalığın habercisi şeklinde kendini gösterebilir. Üstelik her yaş grubundan insanda bu şikayete rastlamak mümkündür.

Bazı bulantılar bir veya birkaç günde geçebileceği gibi, bazıları da bir hekime başvurmayı gerektirecek kadar uzun ve şiddetli olabilir. Ancak çoğumuz; ilk etapta, evde yapabileceğimiz bazı müdahaleleri yapmak ve bir süre beklemek isteriz. Tabi burada esas alınması gereken şey; bulantıya neden olan faktörlerin belirlenmesi ve ona göre ilerlenmesidir.

mide bulantısına ne iyi gelir?

Biz de sizin için hazırladığımız bu içeriğimizde; bulantının nedenlerinden ve bulantıya iyi gelebilecek bazı önlemlerden bahsedeceğiz. Konu ile ilgili uzman videolarımızı yazımızın son kısmında görüntüleyebilirsiniz.

Mide Bulantısının Nedenleri Nelerdir?

Hayat kalitemizi olumsuz yönde etkileyen, keyfimizi kaçıran ve çoğunlukla da baş dönmesi veya terleme gibi şikayetlerle birlikte görülen, mide bulantısının altında yatan pek çok faktör olabilir. Doğru tedavi ya da doğru çözüm yolları için, öncelikle bu nedeni açığa çıkarmak gerekir. O halde bunlardan bazılarına bir bakalım..

Gebelik Dönemi

Mide bulantısının en sık yaşandığı dönemdir. En çok da birinci trimester adı verilen ve hamileliğin ilk üç ayını kapsayan periyotta, vücudun hormonal sistemindeki değişikliklerden kaynaklı olarak, bulantı ve hatta kusma görülebilir. Günün ilk saatlerinde bu semptoma daha sık rastlanır.

Besin Zehirlenmesi

Uzun zaman bekletilmiş veya sık sık soğutulup ısıtılarak bakteri üretmeye başlayan, bazı yiyecek ya da içeceklerin tüketilmesi sonucunda yaşanan bir durumdur. Yine hijyene gerekli özenin gösterilmediği şartlarda üretilen gıdalar da bu probleme yol açabilir. Besinin tüketilmesinden birkaç saat sonra başlayan mide bulantısına, kusma, ishal, nefes darlığı gibi başka şikayetlerin de eşlik etmesi mümkündür.

Mide- Bağırsak Hastalıkları

Reflü, gastrit ya da ülser gibi hastalıklar ve geçirilen bazı enfeksiyonlar nedeniyle mide bulantısına rastlanabilir. Midede ekşime, ağza acı tat gelmesi ve ishal gibi bulgular da beraberinde görülebilmektedir.

Psikolojik Nedenler

Yoğun kaygı, depresyon, anksiyete, fobiler, panik atak veya günlük hayatta yaşanan bazı stresli olaylar nedeniyle mide etkilenebilir. Bu gibi durumlarda; el- ayak uyuşması, baş dönmesi şikayetleri de bulantıyla birlikte ortaya çıkabilir.

midebuul

Migren

Başın sağ veya sol tarafını tutan ve çoğunlukla yarım baş ağrısı olarak bilinen migren, başlamadan birkaç saat önce mide bulantısı ile kendini belli edebilir.

Tansiyonda veya Kan Şekerinde Düşüklük

Kan basıncında ya da kandaki şeker oranında aniden meydana gelen düşüşler, vücut dengesini bozarak mide bulantısına ve baygınlık hissine yol açabilir.

Araç Tutması

Uzun yolculuklarda olabileceği gibi kısa mesafede de yaşanması mümkündür. Her ne kadar çocuklar ile yaşlıları etkiliyor olsa da, diğer yaş gruplarında da görülebilir. Terleme ve baş dönmesini de çoğunlukla beraberinde getirir.

Beyin Tümörü

Beynin çeşitli alanlarında oluşabilen kötü huylu lezyonlar, şiddetli ve yoğun baş ağrısı ile birlikte, mide bulantısı ve kusmaya da neden olurlar.

İlaç Kullanımı

Çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar veya alınan vitamin takviyeleri, belli bir zaman sonra midede bulantı hissi yaşanmasına sebebiyet verebilir.

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?

  • Mentollü sakız veya şekerlerden yararlanmak
  • Limon kolonyası koklamak ve ferahlatması amacıyla bileklere uygulamak
  • Mide asidini dengelemesi için, tuzlu çubuk kıraker gibi atıştırmalıklara yönelmek
  • Yağlı ve ağır kokan yiyecekler tüketmemek
  • Bir süre istirahat etmek ve gözleri kapatarak iyi şeyler düşünmeye çalışmak
  • Temiz havada oksijen almak ve nefes egzersizleri yapmak
  • Bitki çaylarından faydalanmak; özellikle nane limon işe yarayabilir!

midebuulanti 1

  • Yemekleri yavaş ve sindirerek tüketmek, yemek sonrası egzersizden kaçınmak
  • Mideyi ve karnı sıkacak kıyafetler yerine, bol kesimli giysileri tercih etmek
  • Kusma hissini bastırmak için uğraşmak yerine, kusarak rahatlamak
  • Kafein kullanımına kısıtlama getirmek veya bir süre ara vermek
  • Besin zehirlenmesi ihtimaline karşı; bulantıdan önceki son 12 saatlik zaman diliminde, hangi gıdaların alındığına dikkat etmek
  • Limonlu su, elma sirkeli su, karanfil, zencefil, tarçın, rezene, melisa ya da papatya gibi yatıştırıcı çaylardan günde 1 fincan kadar tüketmek
  • Probiyotik bakımından zengin olan yoğurdu, her gün 1 veya 2  kase olacak şekilde, öğünlere veya öğün aralarına eklemek
  • Araç tutmasına bağlı olarak yaşanan mide bulantısına özel ilaçlar kullanmak şeklinde sıralanabilir.

Ancak yapılan bu müdahalelere rağmen; devam eden mide bulantısı durumunda, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği unutulmamalıdır.

Mide Bulantısına Ne İyi Gelir İle İlgili Video

İlginizi Çekebilir:Sırt Ağrısı Neden Olur? Tedavisi Nasıldır?
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

ishale ne iyi gelir
İshale Ne İyi Gelir?
Ertesi Gün Hapı Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?
Ertesi Gün Hapı Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?
Olumlama Nedir? Olumlama Cümleleri!
Olumlama Nedir? Olumlama Cümleleri Nelerdir?
Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?
Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?
pazartesi sendromu nasıl atlatılır?
Pazartesi Sendromu Nedir? Nasıl Baş Edilir?
14 mart tıp bayramı mesajları
14 Mart Tıp Bayramı İle İlgili Mesajlar!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgi Köprüsü | © 2024 | Tüm hakları saklıdır.