Sahte Arkadaşların 8 Özelliği!
Sahte arkadaşların özellikleri nelerdir? Evet arkadaşlık kavramı günümüzde maalesef eski zamanlara göre bir hayli farklılık gösteriyor. Eski dostluklara baktığımızda, menfaatsiz, temiz, iyi ve kötü günlerde yan yana can cana olunan bir profil canlanıyor zihnimizde..!
Ancak günümüzde gerek yaşanan teknolojik gelişmeler, gerekse de değişen öncelikler ve başkalaşan dünya düzeni nedeniyle ne yazık ki gerçekçi olmayan arkadaşlıklarla karşılaşma ihtimalimiz artıyor. Önceleri her şey güzel giderken, sonrasında yediğimiz bir darbe ile psikolojik olarak da çöküntü yaşıyor ve beşeri ilişkilerde ciddi bir güven problemine doğru sürükleniyoruz.
Peki bu dost gibi görünen ama iç yüzünde pek de öyle olmayan kişileri nasıl tanıyacağız? Bu sorunun cevabını yazımızda bulabilir, sizin de çevreniz de böyle insanlar varsa ayırt edebilir ve gerekli mesafeyi koyabilirsiniz. Konuya ilişkin görsellere yazımızın devamında, videolara ise son bölümünde ulaşabilirsiniz.
Sahte Arkadaşta Bulunan 8 Özellik!
Tutarsız Olmak
Gerçek arkadaşlarınız sizinle kendi problemlerini paylaşırlar ama kendileri de sizin nasıl olduğunuzla mutlaka ilgilidirler. Fakat sahte olan arkadaşlık ilişkilerinde, karşınızdaki kişi kendi çıkarları ve ihtiyaçları doğrultusunda sizin yanınızdadır. İhtiyaçlarını giderdikten sonra bir anda kayıplara karışabilir ve siz ona bir şey anlatmak istediğinizde mutlak bir meşguliyet çıkarabilirler.
Dolayısıyla kendi negatif enerjilerini sizin üzerinize attıktan ve arınma süreçlerini tamamladıktan sonra, onlar hayatlarına kaldıkları yerden devam ederler. Sizin sorunlarınız ise her zaman ikinci planda kalmaya mahkumdur.
Tek Taraflı Olmak
Arkadaşlık ilişkisi iki kişiliktir ve tüm alanlarda da bu iki kişi tarafından alma verme dengesi gözetilerek sürdürülmelidir. Ancak sahte arkadaşlar, sürekli kendileri konuşur, kendi fikirlerini öne çıkarır, kendi yaşantısını sohbet konusu yaparlar. Sizin fikirleriniz veya hayatınızda olup biten gelişmeler, onlar için sandığınız kadar da önemli değildir.
Öyle ki; bir süre sonra bu ilişkide kendinizi yalnız ve sürekli yüklenici pozisyonda hissedebilirsiniz. Kendinizi yansıtamadığınız, ancak karşınızdakinin dertlerinden sorumlu olduğunuz, ruhunuzu yoran bir arkadaşlık, sizce ne kadar sağlıklı yürüyebilir?
Güvenilir Olmamak
Ünlü psikolog DR. Daramus; gerçekçi olmayan arkadaşlıklarda güvenilirlik düzeyinin düşük olduğunun altını çiziyor. Sahte arkadaşlar, size verdikleri sözden kolaylıkla vazgeçebilir. Sizinle yaptıkları planların yerine başka alternatifler bulabilir. Veya verdiğiniz sırları tutmakta çok da başarılı olmayabilirler.
Tüm bunlar güven zedeleyici ve kişiye kendisini değersiz hissettiren davranışlardır. Bu nedenle arkadaşlık kavramıyla bağdaşması ise mümkün değildir. Siz onun gözünde neredesiniz, belki de bunu iyice analiz etmelisiniz.
Aşağılık Kompleksi İçinde Olmak
Sahte arkadaşlar, kendi mutsuz ve karanlık ruh hallerine sizi de ortak etmek isteyebilir. Örneğin; size yardımcı olmak veya espri yapmak adı altında, sizi toplum önünde rencide edebilirler. Yapıcı eleştiriler yerine sürekli yıkıcı konuşmalar yapmaktan çekinmezler. Üstelik kullandıkları üslup çoğu zaman alaycı ve kibirlidir.
Unutmayın hiç kimse size karşı saygı sınırlarını aşmamalı ve sarf ettiği cümlelere dikkat etmelidir. Bu kişi arkadaşınız bile olsa…!
İhanet Etmek
Yüzünüze gülüp, dertlerinizi paylaşıp, arkanızdan kötü konuşan, sizi eleştiren ve başkalarına gidip sizin dedikodunuzu yapan kimseler, hiç şüphesiz ki gerçek dostunuz olamazlar. Sahte arkadaşlar, daima sizi destekliyor ve hep iyi olmanızı istiyor gibi görünse de işin iç yüzü hiç de öyle değildir.
Bu da size ihanet etmek ve iki yüzlü olmak demektir. O nedenle paylaşımda bulunacağınız ve içinizi açacağınız kişileri özenle seçmelisiniz, bizden söylemesi..!
Kıskanç Olmak
Her ne kadar gerçek dost kötü günde belli olur dense de aslında belki de arkadaşın iyisi, mutlu günlerinizi sizinle yürekten paylaşan, başarılarınızı alkışlayan ve sizinle gurur duyandır. Sahte arkadaşlar ise sizin iyi, huzurlu, başarılı olmanızı sindiremez.
Daima sizi ve sizin hayatınızı, kendisiyle ve kendi hayatıyla kıyaslayarak kıskançlık duygularını besler. Bu da uzun vadede size ve yakın çevrenize zarar verebilir.
İlginizi Çekebilir: Kadınların İlişkide Yaptığı Hatalar!
Sınırları Önemsememek
Mahremiyet alanınız, hassas noktalarınız, duygusal sınırlarınız ve kırmızı çizgileriniz sizi siz yapar. Gerçek dostlarınız bunları bilir ve ona göre davranırken, sahte arkadaşlar için tüm bunlar önemsizdir. Sizin sınırlarını rahatlıkla ihlal edebilir ve buna da çeşitli bahanelerle bir kılıf uydurabilirler.
Bilinmelidir ki; samimiyet başka bir kavram, saygı ve sınır ise bambaşka kavramlardır. İkisinin arasındaki nüansı önemsemek, ilişkiyi sağlamlaştıracaktır.
Koşullu Arkadaşlık Kurmak
Gerçek dostlarınız, sizi yalnızca siz olduğunuz için severler. Onlar için sizden aldıkları duygusal paylaşımlar ve insani değerler çok önemlidir. Fakat sahte arkadaşlar, sizden mutlaka maddi veya manevi bir kazanç elde etmeye çalışırlar.
Örneğin; para, sosyal statü, işlerinde onlara yardımcı olmanız gibi çeşitli çıkarları doğrultusunda sizinde olan samimiyetleri ilerler. İşleri bittikten sonra ise eskisi kadar samimi davranmadıklarını görebilirsiniz. O halde siz siz olun, kurduğunuz ilişkinin temelini sağlam atın, aksi durumda yarı yolda bırakılmanız kaçınılmaz olacaktır!
Yorumlar