Toksik İlişki Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Toksik ilişki tabirini son zamanlarda ne kadar sık duymaya başladık, değil mi..! İlişkiler hayatımızı şekillendiren, sosyolojik ve psikolojik açıdan bizleri dönüştüren, önemli ve belirleyici olgulardır. Her ne kadar ilişki denince akla, karşı cins ile olan iletişim geliyor olsa da, aslında tüm ilişkilerimiz bizleri bir şekilde etkiler.

toksik ilişki nedir?

İlginizi Çekebilir:Sahte Arkadaşların 8 Özelliği!

İş yerinde kurulan ast-üst ilişkileri, arkadaşlık, dostluk veya aile bağları da bu kavram kapsamında yer alıyor. Ancak kurulan bu ilişkilerin ne denli sağlıklı ve sağlam temelli olduğu esas varmak istediğimiz noktadır diyebiliriz. Bir tarafın diğer tarafa zarar verdiği, onu manipüle ederek duygusal yapısını bozduğu ve böylelikle çıkmaza giren, ancak hem bitmeyip hem de sağlıklı ilerlemeyen ilişki türüne toksik deniyor.

Peki bir ilişkiye toksik diyebilmek için hangi belirtiler göz önünde bulundurulmalıdır, bu tür ilişkinin zararları nelerdir ve böylesi bir ilişkiden nasıl kurtulunabilir? Yazımız boyunca tüm bu soruların cevaplarına ulaşacak konu ile ilgili görsellere ve uzman videolarına da göz atma fırsatı bulacaksınız.

toksikil

Toksik İlişkinin Belirtileri Nelerdir?

Sıklık ve Süreklilik Arz Eden Yıkıcı Eleştiriler

Taraflardan biri, diğerine kendisini değersiz, mutsuz ve işe yaramaz hissettirecek şekilde yaklaşır. Bu noktada en sık görülen şey sürekli eleştirmek, her yapılan harekette bir kusur aramak ve bunu karşı tarafın yüzüne vurmak için fırsat kollamaktır. Kişi bir süre sonra kendine olan saygısını ve öz güvenini yitirdiğini fark edebilir.

Duygusal veya Fiziksel Şiddet

Hiç şüphesiz ki; şiddetin her türlüsü yıkıcı ve yaralayıcıdır. Toksik ilişkide de aşağılama, rencide etme, baskı yapma, tehdit etme veya fiziki olarak darp söz konusu olabilir. Zaman içinde; ilişkide artık saygı yerine korku hükümdarlığı kurulur.

Aşırı Kontrolcülük

Dozu yüksek bir kıskançlık, her şeyi anlamlandırma çabası, kişinin gittiği yerleri, görüştüğü insanları kısıtlama ve bunu kavga yoluyla pekiştirme gibi davranışlar görülür. İleride, bu kişi özgürlüğü elinden alınmış ve bağımlı bir birey haline gelir.

toksikilis

İletişim Eksikliği

Kavga çıkacak, huzursuzluk olacak endişesiyle istek ve beklentiler açık açık konuşulamaz. Sorunların üstü örtülür. İletişim kurulmaya kalkıldığında ise genellikle bozuk bir üslup kullanılır.

İhmal

İlgi eksikliği vardır. Duygusal anlamda boşluklar oluşur. İyi veya kötü günde, gerekli desteğin görülmediği ilişkiler, genellikle toksik ilişkidir. Çünkü bu ilişki türünde yalnızca tek taraf, yoğun çaba, emek ve fedakarlık göstermekte, diğer taraf buna kayıtsız kalmakta, alma-verme dengesi bozulmaktadır.

Suçlu Hissettirme

Duygu sömürüsü ve manipülasyon yoluyla, kişi haklı olduğu halde, haksız olduğu imajı çizilir. Zamanla kişinin kendisi de suçlu ve hatalı olduğuna inanmaya başlar. Bu oldukça yıpratıcı bir algı operasyonu olup, toksik ilişki modelinde çokça görülür.

toksikiliski

Toksik İlişkinin Zararları Nelerdir?

  • Kişide, kronik hale gelmiş bir stres tablosuna yol açar.
  • Öz değer, öz güven ve öz saygının yitirilmesine neden olur.
  • Sosyal ortamlardan uzaklaşmaya, içe kapanıklığa ve bir süre sonra da depresyon ya da anksiyeteye zemin hazırlar.
  • Hayata karşı negatif bir duruş gelişmesine sebebiyet verir.
  • Beslenme ve uyku bozuklukları yaşanma riskini arttırır.
  • Stres kaynaklı fiziksel hastalıklara yakalanmayı kolaylaştırır.
  • Kişinin, diğer tüm beşeri ilişkilerinin sağlıksız ilerlemesine neden olur.
  • Zararlı alışkanlıklara ve bağımlılıklara yönelimi arttırır.

toksikiliskii

Toksik İlişkiden Kurtulmak İçin Neler Yapılmalıdır?

  • Bu ilişkinin size nasıl hissettirdiği ile ilgili küçük ama anlamlı notlar alın.
  • İlişkide kalma nedenlerinizi gözden geçirin. Bunun gerçek bir sevgi olup olmadığını sorgulayın. Eğer ekonomik kaygı gibi mecburi nedenler var ise; eksiklerinizi gidermekle işe başlayın.
  • Neden böylesi bir ilişki içerisinde olduğunuzu, geçmiş travmalarınızı, aile bağlarınızı ve çocukluk yaralarınızı düşünün. Önce kabullenmeyi sonra affederek kendinizle barışmayı deneyin.
  • İlişkinizin size kattıklarını ve kaybettirdiklerini iyi analiz edin.
  • Toksik ilişkinizi sonlandırma kararı almanızın size kazandıracaklarını düşünün. Böyle bir süreçte ise kendinize yatırım yaparak zor günleri atlatmaya odaklanın. Spor, kişisel bakım, kişisel gelişim, sosyalleşmek, hobiler ya da kariyer gibi…
  • Elbette ilişkiniz değerlidir. Ancak asıl ve öncelikli olan kendi ruh sağlığınızdır. Toksik ilişkiyi düzeltmek veya ilişki sonrası dönemi rahat atlatıp, yeni bir başlangıç yapmak için mutlaka profesyonel bir destek almanız gerektiğini kabul edin. Psikoterapi seanslarına başlayın!
  • Ve her ne olursa olsun, yaşam enerjinizi düşüren, motivasyonunuzu bozan, yanında kendiniz gibi olamadığınız kişileri hayatınızdan çıkartmak için bir adım atın!

Toksik İlişki İle İlgili Video

İlginizi Çekebilir:Kadınların İlişkide Yaptığı Hatalar!
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

sahte arkadaşların 8 özelliği!
Sahte Arkadaşların 8 Özelliği!
kadınların ilişkide yaptığı hatalar
Kadınların İlişkide Yaptığı Hatalar!
erkeklerin ilişkiden beklentileri nelerdir?
Erkeklerin İlişkiden Beklentileri Nelerdir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgi Köprüsü | © 2024 | Tüm hakları saklıdır.

Mehmet Babul