Yedigöller Milli Parkı’nda Gezilecek Yerler!

Yedigöller Milli Parkı, yurdumuzun Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Bolu İli sınırları içerisinde yer alan, dört mevsim ayrı güzelliğe sahip olup, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında ilk akla gelen turistik rotaların başında gelir kuşkusuz… (İlginizi Çekebilir: İstanbul’da Piknik Yapılacak Yerler!)

Şehirlerin gürültü ve stresinden biraz olsun uzaklaşıp yıpranmış ruhunuzu sessiz, dingin bir tatil ile dinlendirmek, yeni yerleşim alanları keşfetmek, doğal hayat ile baş başa kalmak, kısa bir süreliğine de olsa iyi gelir insana…

Yedigöller Mili Parkı'nda Gezilecek Yerler!

Yedigöller Milli Parkı Hakkında Bilgi

1965 yılında “Milli Park” ilan edilen ve Türkiye’ nin “ilk milli park”larından biri olan bu doğa harikası alan; yedi adet birbirinden farklı özelliklere ve güzelliklere sahip gölün yanı sıra, zengin orman ve bitki örtüsü, eşsiz manzaraları, yabani hayvanların doğal yaşamlarında gözlenmesi, değişik arazi şekilleri, şelaleleri, seyir terasları, çeşmeleri, yürüyüş ve kamp alanları gibi birçok aktivite ile gezginlerin vazgeçilmezi olma özelliğini sürdürmektedir.

Bir taraftan İstanbul ve Ankara’ ya olan yakınlığı ve alt yapı sorununun olmayışı ile sunduğu konfor; diğer taraftan da, ilkbaharda yemyeşil örtüsü, yazın yüzlerce çeşit ağacın eşsiz havası ve gölgesi, sonbaharda en fotojenik haliyle sarıdan kırmızıya renk cümbüşü ve de kışın karlar altında enfes bir doğa ile her mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olan Yedigöller Bölgesi gerçekten tam bir “Doğa Cennetidir” dersek abartı olmaz…

İşte biz de bu yazımızda size, çeşit çeşit ağaçlardan oluşan ormanın serinliğinde hiç bunalmadan bol bol yürüyüşle büyük keşifler yapacağınız Yedigöller Milli Parkı’ nda bol oksijenli kısa bir tatil geçirmenizi önerirken, bu alanın eşsiz tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmaya çalışacağız.

yedigoll

Yedigöller Milli Parkı Nerededir?

İdari bakımdan Bolu iline bağlı olan Yedigöller Bölgesi, Bolu il merkezine 40 km. mesafede olup, Düzce ili ile Bolu ili arasında konumlanmıştır. İstanbul’ a 280 km, Ankara’ ya 220 km., Eskişehir’ e 255 km., Zonguldak’ a 115 km. ve Düzce’ ye de 85 km. uzaklıktadır.

Yedigöller Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?

Yedigöller Milli Parkı Bölgesine gideceğiniz yol güzergahı için, hangi mevsimde gideceğiniz önem arz etmektedir. Çünkü Yedigöller Milli Parkı için iki tane yol güzergahı olup, mevsimin yaz – kış olmasına göre kullanılmaktadır.

yedigolllllllll

  • Bolu-Yedigöller Yolu; oldukça virajlı olan bu güzergahta, Bolu merkezinden hareket edilerek 42 km. süren zorlu bir sürüş ile Yedigöller’e varılmakta olup, bu güzergah Nisan ayından Kasım ayı ortalarına kadar açıktır.
  • Yeniçağa-Mengen-Yazıcık-Yedigöller Yolu; yaklaşık 80 km. süren bu güzergahta ise Yeniçağ ilçesinden hareket edilip, oradan Mengen ilçesine geçerek Yedigöllere varılmaktadır. Bu güzergah da, Kasım ayının ortaları ile Mart ayının sonuna kadar zorunlu olarak kullanılmaktadır.

Yedigöller Milli Parkı’nın Özellikleri Nelerdir?

1642 hektar alana sahip olan Yedigöller Milli Kamp Alanı içerisinde her biri farklı özelliğe sahip olan yedi adet gölün dışında, yüzlerce çeşit bitki, zengin orman örtüsü, yabani hayvanlar, şelaleler, çeşmeler, Anıt Ağaç, seyir terasları, Geyik Üretme Çiftliği de yer almaktadır.

Tabiatla buluşmak isteyen herkese kucak açan Yedigöller Milli Park Alanı içerisinde tuvalet, mescit, otopark, piknik alanları, kamp alanları, sınırlı sayıda da restaurant ve konaklama imkanı mevcuttur.

Başlıca ağaç çeşitleri olarak kayın, meşe, gürgen, kızılağaç, karaağaç, karaçam, sarıçam, köknar, ıhlamur, porsuk, yapraklı üvez, keçi söğüdü, yabani kiraz, fındık, titrek kavak ve dişbudak gibi yüzlerce ağaçtan meydana gelen karışık bir orman özelliği taşımaktadır. Bu çeşitlilik de, ormanın her mevsim farklı renklere bürünmesine ve ziyaretçilerinin yüzlerce ağaç, bitki ve hayvan türünü yakından tanıyabilmesine olanak vermektedir.

yedigollll

200’den fazla bitki çeşidi ve başta ayı, kurt, sansar, tilki, yaban domuzu, sincap, dağ kedisi, geyik, karaca, ağaçkakan, bıldırcın, sığırcık, keklik, yabani ördek, alakarga, yabani güvercin, çulluk ve tavşan olmak üzere bir çok hayvan çeşidini barındıran Yedigöller Milli Parkı’ nda 100’ den fazla kuş çeşidi yaşadığı da bilinmektedir.

Balık tutkunlarının da unutulmadığı Yedigöller Milli Parkı’ nda, Büyükgöl ve Deringöl üzerinde “Mayıs– Eylül” ayları arasında ücret karşılığı “olta balıkçılığı” imkanı da sağlanmıştır..

Ayrıca 1969 yılında Türkiye’ nin ilkKültür alabalığı Üretim İstasyonu”nun Büyükgöl’ de kurulmuş olması da Milli Parkın diğer önemli bir özelliğidir.

Yedigöller ‘ in İsimleri Nedir?

Tarihi bilinmeyen bir dönemde bu bölgede iki defa yaşanan heyelanlar sonucunda, toprak kayması ile kopan bazı kütlelerin vadinin belli kısımlarının önünü kapatması ile oluşan çukurların, gerek yüzey gerekse yeraltı suları ile dolmasıyla birbirine bağlanan bir göller ekosistemi meydana geldiği ve yedigöllerin böyle oluştuğu söylenmektedir.

yedigolllll

Kuzeyden güneye doğru toplam 1.500 metre bir mesafede bir biri ardına sıralanan bu doğa harikası 7 küçük şirin göl, ilk platoda Büyük Göl, Serin Göl, Derin Göl olarak yer alırken; ikinci platoda ise Nazlı Göl, Kuru Göl, İnce Göl ve Sazlı Göl olarak dizilmektedir.

Arasında 100 metre yükselti farkı bulunan iki platoda sıralanmış olan bu gölleri gezerken kolaylık olsun diye Sazlı Göl ile gezmeye başlamak daha iyi olacaktır.

Diğer taraftan göllerin ilginç olan isimleri hakkında anlatılan çeşitli efsaneleri ve bu isimleri burada görev yapan ormancıların koyduğunu yöre halkından dinleme fırsatı bulacağınızdan hiç kuşkunuz olmasın. O halde göllerin isimlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Sazlı Göl,
  • İnce Göl,
  • Nazlı Göl,
  • Kuru Göl,
  • Derin Göl,
  • Büyük Göl,
  • Serin Göl.

yedigollllllll

Yedigöller Milli Parkında Görülecek Yerler

  • Yedigöller Ziyaretçi Merkezi,
  • Şelale,
  • Dilek Çeşmesi,
  • Gülen Kayalar,
  • Pisagor Ağacı,
  • Pisagor Evleri,
  • Anıt Çam Ağacı,
  • Kapankaya Seyir Terası,
  • Atmaca Seyir Terası
  • Ayıkayası Seyir Terası,
  • Gurbettaşı Seyir Terası,
  • Geyik Üretme İstasyonu,
  • 7 tane Harika Göl,
  • Yüzlerce Ağaç ve Bitki Türü,
  • Yabani Hayvanların Yaşam Alanları

yedigolllllll

Yedigöller Milli Parkında Konaklama – Kamp Yapılabilecek Yerler

Yedigöller Milli Parkı içinde konaklamak isterseniz, 72 yatak kapasiteli bungalov evlerde kalabilir ya da kamp yapmak için izin verilmiş olan noktalarda karavanınız veya çadırınız ile konaklayabilirsiniz.

Milli Parkın her alanında kamp yapılmasına izin verilmediği için, kamp alanınızı izin verilen noktalar içerisinden belirledikten sonra, kamp yapmak için izin almanız gerekmektedir.

Yedigöller Milli Park Alanı içerisinde 7 adet kamp alanı ziyaretçilerin kullanımına sunulmuş olup; her birinin kendine özgü özellikleri tercih nedeniniz olacaktır.

Milli Park Alanı’nda her mevsim kamp yapmak mümkün olmakla beraber, kamp yapmak için daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarının tercih edildiği bilinmektedir. Alışveriş imkanının olması, alanın genişliği ve manzarası nedeniyle en çok tercih edilen kamp alanının, Büyük Göl Kamp Alanı olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Yedigöller Milli Parkı İle İlgili Video

İlginizi Çekebilir:Karavanla Seyahat Etmenin 8 Püf Noktası!
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Bayramda gezilecek yerler
Gezi Rotası: Muhteşem 3 Şehir!
Kaş'ta Gezilecek Yerler
Kaş’ta Gezilecek Yerler!
Amasra'da Gezilecek Yerler!
Karadeniz’in İncisi Amasra’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?
yerebatan sarnıcı
İstanbul’un Kültür Mirası: Yerebatan Sarnıcı
Balon Turizmi
Balon Turizmi: Türkiye’de Balonla Gezi Rotası!
Kaplıcalar ve Faydaları
Kaplıcalar: Termal Tatil Sevenlerin Vazgeçilmez Adresi!

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bilgi Köprüsü | © 2024 | Tüm hakları saklıdır.

Mehmet Babul